Yeni Zelandalı pilotu kaçıran ayrılıkçı militanlar: 13 Endonezya askerini öldürdük

Cakarta yönetiminin 'terör örgütü' olarak gördüğü grup, pilotun serbest bırakılması için Endonezya ve Yeni Zelanda hükümetleriyle görüşmeyi talep ediyor

Yeni Zelandalı pilot Phillip Mehrtens 14 Şubat'ta rehin alınmıştı ancak fotoğrafın ne zaman çekildiği bilinmiyor (Reuters)

Endonezya'nın Papua bölgesinde ayrılıkçı militanlar, şubatta rehin aldıkları Yeni Zelandalı pilot Phillip Mehrtens'i aramaya çıkan 13 Endonezya askerini öldürdüklerini duyurdu.

Ayrılıkçı Batı Papua Ulusal Kurtuluş Ordusu'ndan (TPNBP) yapılan açıklamada, Yal ve Mugi bölgelerinde iki askeri noktaya saldırı düzenlendiği ve 13 askerin öldürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, askerlerden birinin cansız bedeninin ordu tarafından alındığı ancak 12 cesedin hâlâ kendilerinde olduğu öne sürüldü.

Endonezya ordusundan yapılan açıklamada ise bir askerin, Mehrtens'in tutulduğu bölgenin yakınlarında çıkan çatışmada hayatını kaybettiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kayıp askerler olduğunu kabul eden ordu, bölgedeki hava şartları yüzünden askerlerin pozisyonunu belirlemekte zorlanıldığını kaydetti.

Ayrılıkçı militanlar bu olaydan bağımsız olarak Yal bölgesinde rehin alınan 9 Endonezyalı askerin de infaz edildiğini duyurdu. Açıklamada, Yal'daki askeri karakola yapılan saldırının mart sonunda Endonezya ordusunun bölgedeki operasyonunun "intikamı" olduğu ifade edildi.

Söz konusu olayda hamile bir kadın ve iki ayrılıkçı militan hayatını kaybetmiş, ordu sözcüsü saldırıyla ilgileri olmadığını öne sürmüştü.

Yeni Zelandalı pilot, şubatta Nduga bölgesindeki Paro Havaalanı'na Susi Havayolları'na ait ticari uçağı indirdikten sonra militanlar tarafından rehin alınmıştı.

TPNBP, pilotun serbest bırakılması için Yeni Zelanda ve Endonezya hükümetleriyle barış görüşmesi yapmayı teklif etmiş ancak her iki hükümet de bu teklifi görmezden gelmişti.

İlk olarak Yeni Zelandalı pilotun, Endonezya hükümeti Papua'nın bağımsızlığını tanıyana ve askerlerini bölgeden çekene kadar serbest bırakılmayacağını açıklayan ayrılıkçı militanlar daha sonra bu taleplerinden vazgeçti.

Cakarta yönetimi tarafından "terör örgütü" olarak tanınan TPNBP, Papua bölgesinin bağımsızlığını savunuyor. 1969'da yapılan tartışmalı bir referandumla Endonezya'nın kontrolüne giren Papua ülkenin yoksul bölgelerinden biri olarak görülse de zengin yeraltı kaynaklarıyla dikkat çekiyor.


Independent Türkçe, CNN, AP

DAHA FAZLA HABER OKU