Son İran şahının oğlu İsrail'e gidiyor

Pehlevi, demokratik bir İran'ın İsrail ve Arap komşularıyla ilişkileri yeniden tesis edeceğini söyledi

1979'da İran İslam Devrimi'nin ardından Pevleviler sürgüne gönderilirken, yeni rejim de İsrail'le tüm diplomatik ve ekonomik bağları kesmişti (Reuters)

Son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin oğlu Rıza Pehlevi, İsrail'e Holokost'u Anma Günü kapsamında bugün bir ziyaret düzenleyeceğini açıkladı.

Twitter hesabından bir açıklama yapan Pehlevi, "İran halkından bir dostluk mesajı iletmek, İsrailli su uzmanlarıyla rejimin İran doğal kaynaklarını kötüye kullanmasına cevap verme yollarını görüşmek ve Holoskost kurbanlarına saygılarımı sunmak için İsrail'e gidiyorum" dedi.

Pehlevi İsrail'de hükümet yetkilileriyle görüşmek istediğini, bunun yanı sıra bazı kutsal mekanları da ziyaret edeceğini söyledi.

Milyonlarca İranlının, rejimin "soykırımcı İsrail karşıtlığını ve anti-semitik politikalarını" reddettiğini söyleyen Pehlevi, "Demokratik bir İran, İsrail ve Arap komşularımızla ilişkileri yeniden tesis etmeye çalışacak" şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamaliel, Pehlevi'yle görüşeceğini açıklarken, "Bugün iki ulus arasındaki bağları yeniden inşa etmek için ilk adımı atıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gamaliel, "Veliaht prens, ayetullah rejiminden farklı bir liderliği temsil ediyor. İran'ı yöneten radikallerin aksine barış ve hoşgörü değerlerini sahipleniyor" dedi.

İsrail hükümetinin ziyareti duyurduğu açıklamasında, ziyaretin İsrail ve İran halkaları arasında bir köprü oluşturma ve ayetullah rejimine karşı ortak muhalefeti ortaya koyma hedefi taşıdığı belirtildi.

Açıklamada Pehlevi'den "şu ana kadar İsrail'i ziyaret eden en üst düzey İranlı" olarak bahsedildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'yse haftalık basın toplantısında konuyla ilgili gelen soruya, "Ne bahsettiğiniz kişi, ne ziyaretin amacı ne de ziyaret itmek istediği yer tartışmaya değer değil" şeklinde yanıt verdi.

Rıza Pehlevi, 17 yaşındayken askeri uçuş okuluna katılmak için ABD'ye gitmiş, kısa süre sonra İran'da gerçekleşen İslam devriminin ardından ABD'de kalmak zorunda kalmıştı.

Halen ABD'de yaşayan Pehlevi, bir süredir İran'daki dini rejimi parlamenter monarşiyle değiştirecek barışçıl bir devrim çağrısı yapıyor.


Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel, The Jerusalem Post 

DAHA FAZLA HABER OKU