Meksika'da ordu, güvenlik tehdidi haline gelmeye başladı

"Kendilerine saldırmayan bazı gençleri neden vurduklarını anlamıyoruz"

Nuevo Laredo'da askerlerin karıştığı bir çatışmanın ardından bölge sakinleri orduya tepki göstermişti (Nuevo Laredo İnsan Hakları Komitesi)

Meksika'da ordunun gündelik hayata müdahalesi ve yurttaşlara yönelik "pervasız" diye nitelenen tutumu büyük bir endişe yaratıyor.

Askerlerin yurttaşlarla çatışmalara girdiği ve ülkenin en güçlü kurumlarından biri olan silahlı kuvvetlerin üzerinde çok az denetim olduğu iddia ediliyor.

The New York Times'ın haberine göre, Meksika'nın Tamaulipas eyaletindeki Nuevo Laredo bölgesinde bir grup sivil, ordu mensuplarının saldırısına uğradı.

26 Şubat'ta meydana gelen olayda ABD vatandaşı olan Gustavo Ángel Suárez Castillo, baba olacağını öğrendikten sonra 6 arkadaşıyla birlikte haberi kutlamaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Castillo, arkadaşlarıyla birlikte Teksas plakalı beyaz bir kamyonette haberi kutlamaya giderken aniden 4 aracın onları kovalamaya ve ateş etmeye başladığını söylüyor.

Olayda 5 kişi ölürken, Castillo ve bir arkadaşı ağır yaralı olarak kurtuldu.

Askerlerin bölgeye ambulansın gelmesini bir saatten fazla süreyle engellediği ve yaralıları da tanık bırakmamak için öldürmeyi tartıştığı iddia ediliyor.

Şimdiye dek olaya karışan 21 askerden 4'ü tutuklandı. Sivil savcıların ve ordunun soruşturması devam ediyor.

Nuevo Laredo'da geçen yıl da Heydi Mariana adlı 4 yaşındaki bir kız çocuğu bindiği arabaya askerlerin ateş açması sonucu hayatını kaybetmişti.

Ağustos ayında yaşanan olayda araçtan en az 16 kurşun çıkmıştı.

Ordu, kız çocuğunun suçlularla çatışma sırasında öldürüldüğünü bildirdi ama kanıt sunmadı. Davada herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Tamaulipas'ta faaliyet gösteren İnsan Hakları Komitesi'ne göre Meksika ordusu 2018'den beri sivillere yönelik 18 insan hakları ihlaline karıştı.

Bu ihlaller arasında infaz, tecavüz ve işkence de var.

Öte yandan komitenin başkanı Raymundo Ramos, bu ihlallerden sadece birinin mahkemeye taşınabildiğini söylüyor:

Kendilerine saldırmayan bazı gençleri neden vurduklarını anlamıyoruz.

 

Independent Türkçe, The New York Times, Mexico News Daily

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU