Irak'ın PUBG oyununu yasaklaması ülkedeki gençleri kızdırmaktan başka işe yaramadı

Popüler savaş oyunu, Bağdat’ta gençlerin buluşup ailelerinin meraklı bakışlarından uzakta sosyalleşebilecekleri az sayıda ortamdan biri

18 yaşındaki Mustafa Mecid, Bağdat'ta bir kafede PUBG oynarken (Richard Hall/The Independent)

Sabahın erken saatlerinde tüm ailesi uykudayken kendisi de yatakta olması gereken 18 yaşındaki Mustafa Mecid’le arkadaşları savaşa gitmek için hazırlanıyor.

Irak’taki binlerce genç gibi onlar da ülkeyi etkisi altına alan, çok kişiyle internet üzerinden oynanan savaş oyunu PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) dünyasında bir araya geliyor.

İnternet kafeler ve kahve dükkanlarında, okullar ve parklarda Iraklılar, dünyanın dört bir yanından büyük sanal savaş alanlarından oyunculara meydan okurken, hayatları adeta buna bağlıymış gibi telefonlarına yapışıp kalıyor.

Iraklı gençler arasında hayli popüler oyun, ülkedeki siyasetçileri ve dini müesseseleri kaygılandırır hale geldi. Öyle ki hükümet “sağlık, kültür ve güvenlik üzerinde olumsuz etkileri” nedeniyle oyuna yakın zamanda yasak getirdi. Tabi buradaki ironi Mecid’in de dikkatinden kaçmadı.

Düşmanlarını yenerken bir yandan konuşan lise öğrencisi, “Buradaki durum zaten tüm oyunlardan daha kötü. Sizinle konuşuyorum ve herhangi bir patlamada öldürülebilirim” diyor.

Ne var ki PUBG Iraklı birçok genç için bir oyundan çok daha fazlası. Oyunun sanal dünyası gençlerin buluşup ailelerinin meraklı bakışlarından uzakta sosyalleşebilecekleri az sayıda ortamdan biri. Bir oyun olduğu kadar bir sosyal medya platformu da.

 

PUBG.jpg
Iraklı gençler PUBG gibi oyunların yasaklanması karşısında öfkeli (PUBG Corporation)

 

Oyuncular mikrofonlar aracılığıyla konuşuyor ve oyunda Facebook arkadaşlarını bulabiliyor. Savaşlar ve mezhepsel bölünmelerle parçalanmış toplulukların yaşadığı ülkede bu oyun birçok genci bir araya getiriyor.

Mecid, “Basra ve Amara kenti gibi daha önce gitmediğim Irak şehirlerinden ve diğer ülkelerden arkadaşlar edindim. Bu oyundan sonra bazı kişilerle Bağdat’ta buluştum” diyor.  

Irak meclisi nisan ayında neredeyse oybirliğiyle aldığı kararda, Irak gençliğinin sağlığına ve iyiliğine zararlı olduğunu iddia ettiği online oynanan benzer birçok oyunu yasaklamıştı. Güçlü Şii lider Mukteda Sadr’ın gençlere PUBG oynamayı bırakması çağrısı yapmasının akabinde böyle bir karar alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak yasakla ilgili dile getirilen resmi gerekçeler genç oyuncuları ikna etmeye yetmedi. Birçoğu yasağı tüm nesle karşı yapılmış bir saldırı gibi gördü.

Oyunu ara sıra oynayan gençlerden 18 yaşındaki Sara Allami, “Gençlerin kafasına itaat etmeleri gerektiğini yerleştirmenin bir yolu bu. Halkı kontrol etmeye çalışıyorlar (…) Birçok açıdan seçme özgürlüğümüz yok ancak bu oyun gençleri bir araya getiriyor” diye konuşuyor.

Irak’ta nesiller arasındaki bölünme epey şiddetli. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı 25 yaşın altında. Savaş, kötü yönetim ve yozlaşmayla geçen onlarca yılın ardından Irak’ta birçok genç geri planda kaldıklarını hissediyor. Dünya Bankası verilerine göre genç işsizlik oranı yaklaşık yüzde 40.

Oyun inkar edilemeyecek derecede bağımlılık yapsa da birçoğu meclisin hamlesini önemsiz öncelikler meselesi olarak yorumluyor.

Arkadaşlarıyla bu oyunu oynayan 27 yaşındaki eczacı Kadir Reşad, “İşyerindeki arkadaşlarım, kocalarının tüm gece oyun oynamasından yakınıyor. Oyun oynarken söylediklerinin dinlenmediğini anlatıyorlar (…) Ancak oyun insanlar arasında bağ kuruyor. Orada çok sohbet ediyoruz” diyor.

 

 

Reşad’ın arkadaşı ve oyunda savaş ortağı Rusul Muhammed ise yasağın uzun vadede planlandığının aksi yönde etkisinin olabileceğini söylüyor.

“Bu iş özgürlükle ilgili” diyen Muhammed, “Bir şeyi yasaklarsanız onu daha çok istenir hale getirirsiniz, bilhassa da gençler arasında” diye ekliyor.

Aslına bakılırsa yasağın çok da etkili olmadığı görülüyor. Gününün neredeyse 4 saatini hala oyun başında geçiren Macid, “Meclis yasaklayınca birkaç saat durdu ve sonra geri geldi. Hepimizin VPN’leri (Sanal Özel Ağlar) var, dolayısıyla zaten durduramazlar” diyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU