Rapor: Çin kömür santrallerinde 8 yılın en büyük kapasite artışını yaptı

Uzmanlar, Pekin yönetiminin sıfır karbon salımı taahhütlerini gerçekleştirmesinin güçleştiğini savunuyor

Çin, enerji ihtiyacının karşılanmasında büyük ölçüde kömüre bağımlı (AP)

Çin'in kömür santrallerinde 2015'ten beri en büyük kapasite artırışına gittiği bildirildi.

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'yle (CREA) ABD merkezli Küresel Enerji İzleme (GEM) kuruluşlarının pazartesi yayımladığı raporda, geçen yıl ülkedeki kömür santrallerinde kapasitenin toplamda 106 gigawatt artırıldığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, ülkedeki 82 farklı tesiste gerçekleştirilen kapasite artırımının, yaklaşık 100 kömür santralinin enerjisine denk geldiği ifade edildi.

Bunun 2015'ten beri görülen en yüksek kapasite artışı olduğuna dikkat çekilirken, 2021'dekine kıyaslaysa 4 katlık artışa karşılık geldiği belirtildi.

GEM'den Flora Champenois, Pekin yönetiminin kömür santrallerinde izlediği agresif stratejiye dair şunları söyledi:

2022'de projelerin izin aşamasından inşaat aşamasına geçme hızı olağanüstüydü. Birçok proje aylar içinde ortaya çıktı, izinler alındı, finansmanlar sağlandı ve temeller atıldı.

Champenois, söz konusu adımların Çin'in 2060'da sıfır sera gazı salımına geçme vaadini gerçekleştirmesini de çok daha zorlaştırdığını vurguladı.
 


CREA'dan Lauri Myllyvirta ise şu ifadeleri kullandı:

Eğer Çin beklediğimiz gibi iklim taahhütlerini yerine getirecekse, bu yeni kömürlü termik santraller kısa ömürlü ve yeterince kullanılmayan kötü yatırımlar olarak kalacak.

Eylül 2021'de Çin'in farklı bölgelerinde büyük elektrik kesintileri yaşanmıştı. 100 milyona yakın kişinin etkilendiği kesintiler nedeniyle Apple ve Tesla'ya üretim yapan fabrikalarda da üretim geçici olarak durmuştu.

Elektrik üretiminin önemli bir kısmını kömürden elde eden Çin'deki kesintilerin artan kömür fiyatları ve azalan kömür stokları nedeniyle yaşandığı ifade edilmişti.



Independent Türkçe, Guardian, CNN, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU