Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna, Transdinyester'i karıştırmayı planlıyor

Kremlin, Ukraynalı sabotajcıların Rus askeri gibi davranıp "sahte istila" yaratacağını öne sürdü

Uluslararası kamuoyu, Rusya - Ukrayna savaşının Transdinyester'e de sıçramasından endişeleniyor (Reuters)

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın yakın zamanda Transdinyester'de silahlı provokasyon düzenleyeceğini öne sürdü.

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Ukrayna birliklerinin ve neo-Nazi Azov Taburu'nun, Transdinyester'deki Moskova yanlısı hükümete karşı harekete geçeceği iddia edildi.

Bakanlık, Ukraynalı sabotajcıların Rus ordusu üniformaları giyerek, Kremlin'e bağlı güçlerin ülkeyi istila ediyormuş gibi göstereceğini ileri sürüldü. Kiev'in bu hamleyle provokasyon yaratarak Transdinyester'e birliklerini sokmayı planladığı savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, Ukrayna ve Transdinyester sınırındaki gelişmelerin yakından takip edildiği, tehdit oluşması halinde askerlerin harekete geçmeye hazır olduğu bildirdi.

Moldova hükümetiyse Rusya'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Başbakan Dorin Recean'ın ofisinden yapılan açıklamada, Rus dezenformasyonuna karşı resmi kaynaklardan paylaşılan bilgilerin takip edilmesi istendi.

Kiev yönetimiyse iddialara ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Transdinyester sorunu

Rusya - Ukrayna savaşı, son dönemde Transdinyester'deki tansiyonu da artırdı.

Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Dinyester Nehri'nin sol yakasında bulunan Transdinyester, Rusya'nın desteğiyle tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

Bunu kabul etmeyen Moldova yönetimiyle Rusya destekli ayrılıkçılar arasında başlayan savaş, Temmuz 1992'de Rusya ve Moldova arasında imzalanan ateşkesle sona erdi.

Savaş dursa da sorun tam olarak çözülemedi. Moldova, bu bölgeyi kendi toprakları olarak görse de Transdinyester, ayrı bir devlet olarak tanınma mücadelesini her zaman sürdürdü.
 

transdinyester - AA.jpg
Transdinyester sorunu, Ukrayna savaşıyla yeniden gündemde (AA)


Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir ülkenin tanımadığı Transdinyester, sadece Rusya'nın desteğiyle Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Güney Osetya cumhuriyetçileri tarafından tanındı.

Net sayılar bilinmese de Transdinyester'de Rusya'nın yaklaşık 1500 askeri olduğu düşünülüyor.

Öte yandan 16 Şubat'ta Moldova'da kurulan yeni hükümetle başbakanlık görevini üstlenen Recean, geçen haftaki açıklamasında Transdinyester'in askerden arındırılması gerektiğini söylemişti. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise buna tepki göstererek, “Moldova'yla ilişkilerimiz zaten son derece gergin. Rusya karşıtı bir histeriye girdiler” demişti.
 


Darbe iddiaları

Son dönemde Rusya ve Moldova arasındaki gerginlik, darbe iddiaları nedeniyle de artımştı.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, geçen haftaki açıklamasında Kremlin'in Karadağ, Belarus ve Sırbistan'daki grupları ülkeye sokup hükümet karşıtı protestolarla, Batı yanlısı Kişinev yönetimini devirmeye çalıştığını öne sürmüştü. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de 9 Şubat'ta Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında Ukrayna istihbaratının, Rusya'nın Moldova'daki mevcut hükümeti devirip, yerine Kremlin yanlısı biri yönetim kurmaya yönelik planlarını tespit ettiğini savunmuştu.



Independent Türkçe, TASS, CNN, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU