İklim krizinin etkilerini hafifletme amacıyla "Güneş'i karartma" çalışmaları için yeni bir yöntem ortaya atıldı.
ABD'deki Utah Üniversitesi'nden Benjamin Bromley ve ekibi, Ay tozunun Güneş ışığını engellemek için kullanılabileceğini ileri sürdü.
Güneş jeomühendisliği adı altında anılan tartışmalı fikirler, atmosferdeki sera gazlarının neden olduğu ısınmayı azaltmak için Dünya'ya ulaşan Güneş ışığı miktarını azaltma düşüncesini temel alıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kamuoyunca en çok tartışılan yöntem, Güneş ışığını uzaya geri yansıtmak için atmosfere partiküller püskürtmeyi ve bunun Dünya üzerindeki olası sonuçlarını değerlendirmeyi içeriyor.
Bu yöntem hava araçlarıyla atmosferin stratosfer katmanına çeşitli gaz ve partiküllerden oluşan ince bir sis yaymak demek. Bazı bilim insanları bu sayede Güneş ışığının bir kısmının uzaya geri yansıyacağına ve gezegenin soğuyacağına inanıyor.
Bu bağlamda en çok dile getirilen madde de kükürt dioksit. Ancak birçok uzman bu fikre karşı çıkıyor. Atmosfere salınacak kükürt dioksitin çevre ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri olabileceği dile getiriliyor.
Ay tozu alternatif olabilir mi?
Bilimsel dergi Plos One'da yayımlanan yeni makalede Bromley ve meslektaşları, bilgisayar simülasyonlarından elde ettikleri sonuçları paylaştı.
Buna göre simülasyonlar Ay yüzeyinden uzaya fırlatılacak toprağın Güneş ışığının Dünya'ya ulaşmasını belli oranda engelleyebilir.
Bromley ve ekibi bu araştırmada aslında gezegenlerin oluşumunu inceliyordu. Yani ana amaçları Güneş jeomühendisliği için yeni bir yöntem sunmak değildi.
Ancak araştırmanın seyri akıllarına bu fikri getirdi.
Bromley, "Gezegenlerin oluşumu çarpışmaları da içerir. Biz bu araştırmadan, uzaya püskürtülecek nispeten az bir toz miktarının yıldızın ışığını etkileyecek kadar uzun bir yol kat edebileceğini öğrendik" diye konuştu:
Bu da Ay tozunu Güneş'i karartmanın bir yolu olarak düşünmemizi sağladı.
"Fransız Devrimi'ndeki Küçük Buz Devri tekrarlanabilir"
Bromley, bu yöntemle 1793'teki Fransız Devrimi'ne kadar tahtta kalan XVI. Louis'in döneminde yaşanan Küçük Buz Devri'nin taklit edilebileceğini belirtiyor.
Öte yandan bunun için büyük miktarda toz gerekecek. Ancak yöntem başarıya ulaşırsa ışığın yaklaşık yüzde 1 ila 2'sini bloke edebilir.
Ekip, yeterince etkili bir "güneş kalkanı" oluşturmak için yaklaşık 11 milyon ton Ay tozu gerekeceğini tahmin ediyor.
En düşük maliyetli plan, tozu Dünya'dan değil Ay'ın yüzeyinden fırlatmak. Zira Ay'ın kütle çekim kuvveti daha az olduğu için tozu kaldırmak için daha az enerji gerekecek.
Ekibe göre simülasyonlar tozun Dünya'ya düşmeyeceğini ve bu açıdan tehlike oluşturmayacağını gösteriyor.
Makalede konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:
Toz bir kez salındığında, tek etkisi Dünya'yı gölgelemek. Aksi takdirde gezegenimizle bir daha etkileşime girmeyecek.
Independent Türkçe, CNET, Insider
Derleyen: Çağla Üren