Kahramanmaraş merkezli depremleri birkaç gün öncesinden tahmin ettiği ileri sürülen Frank Hoogerbeets, yeni açıklamalarıyla Mısır'ı karıştırdı.
Hoogerbeets, dün (12 Şubat) yayımladığı yeni videoda Türkiye'ye komşu ülkelerin büyük bir depremle karşı karşıya kalma ihtimaliyle ilgili tahminlerde bulundu.
Maraş depremlerinin ardından son günlerde bölge genelinde basınç dağılımında değişiklik olduğunu iddia eden Hoogerbeets, Lübnan'da veya Mısır'da büyük bir deprem olabileceğini savundu:
İnsanlar bana Lübnan'da hatta Mısır'da büyük bir deprem olur mu diye soruyor. Çünkü bu ülkelerin tarihine bakarsak, büyük sismik aktiviteye maruz kalıyorlar.
Hoogerbeets'in sözleri komşu ülkelerde de deprem korkusunu büyütürken, Mısırlı bir bilim insanı bu tür bir olayın tahmin edilemeyeceğini vurguladı.
Mısır Ulusal Astronomi ve Jeofizik Araştırma Enstitüsü deprem bölümü başkanı Dr. Şerif El-Hadi, Hoogerbeets'in açıklamalarına yanıt vererek, Mısır'da yakında deprem olacağına dair bilimsel bir kanıt olmadığını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dünyada depremi tahmin edebilecek hiçbir aracın olmadığını söyleyen El-Hadi, "Bunlar bilimsel bir kanıtı olmayan sözler" diye ekledi.
Bilim insanı, Mısır'ın deprem bölgelerinden uzak olduğunu ve Türkiye'deki kadar şiddetli depremlerin meydana gelmesinin mümkün olmadığını aktardı.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat Pazartesi meydana gelen iki büyük deprem, Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Irak'ta da hissedilmişti.
Gezegen dizilimlerinden deprem tahmini yapıyor
Gezegenlerin dizilimi üzerinden deprem tahminleri yapan Hoogerbeets, dünyanın farklı konumlarına ilişkin sürekli uyarılarda bulunuyor. Bunları da genellikle YouTube kanalında yayımladığı videolarda veya Twitter'da yaptığı paylaşımlarda dile getiriyor.
Hoogerbeets, dile getirdiği bu bölgelerin bazılarında deprem meydana geldiğinde basının ve sosyal medyanın gündeminde hızla yukarılara tırmanarak "deprem kahini" diye nitelenir hale geldi.
YouTube kanalında binlerce takipçisi olması ve internet sitesinin düzenli olarak güncellenmesi, Hollandalı tahmincinin gerçek bir sismolog olduğu izlenimini veriyor.
Ancak uzmanlara göre Hoogerbeets'in uğraşının bu bilim dallarıyla ilgisi yok. Üstelik kendisi de herhangi akademik unvanının olmadığını kabul etmiş ve kendisini "deprem heveslisi" diye nitelemişti.
Hoogerbeets, sarsıntıların arkasında Mars ve Venüs gibi gezegenlerin olduğunu savunuyor.
Örneğin Hoogerbeets'e göre Endonezya'da, 28 Eylül 2018'de Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamiye Venüs, Uranüs, Neptün ve Mars'ın Dünya'da uyguladığı yerçekimi kuvveti neden oldu.
Söz konusu depremde Donggala, Palu, Sigi bölgeleri etkilenmiş, 4 bin 340 kişi hayatını kaybetmişti.
Ay ve diğer gök cisimleri depremleri etkiler mi?
Gökbilimciler uzun yıllar boyunca Ay'ın okyanuslarda yarattığı gelgitlerin depremleri etkileyip etkilemediğini tartıştı. Ancak bu tartışmalar da büyük ölçüde sonuçsuz kaldı.
ABD'li jeofizikçi Andrew Michael, "Küçük bir etki bulmak için bile büyük veri setlerinin istatistiksel analizi gerekir. Bu yapıldığında bile sonuçlar tartışmalı olmaya devam etti" ifadelerini kullanıyor:
Yani genel olarak, Ay'ın depremler üzerinde tahmin için kullanılacak kadar büyük bir etkisi yok.
Jeofizikçiye göre, Dünya'ya en yakın gök cismi olan Ay'ın etkisi bile tartışmalıyken daha uzak gezegenlerin yeryüzündeki depremleri etkilemesi mümkün değil.
"Jüpiter'in Dünya'ya en yakın olduğu konumu düşünelim. Gezegenin bu konumdaki kütle çekim kuvveti, Ay'ınkinin sadece yüzde 1'ine sahip. Bunu yüzde 0,6'yla Venüs izliyor. Diğerlerininki daha da az" diyen Michael, şöyle ekliyor:
Ay'ın depremler üzerindeki etkisini zar zor gözlemleyebiliyorsak, diğer gezegenlerin etki ettiğini düşünmek akla hayale sığmaz.
Independent Türkçe, Gulf Today, Snopes
Derleyen: Çağla Üren