New York Times, Hatay'daki yıkımı yazdı: "Antakya diye bir yer kalmadı"

"Burada yitip giden bir şehir değil. Söz konusu olan bütün bir tarih, bir medeniyet"

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde Hatay, en fazla zarar gören illerden biri (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), depremlerde büyük zarar gören Hatay'daki yurttaşlarla konuştu.

NYT'nin Antakya ilçesinde görüştüğü yurttaşlardan Saba Yiğit, "Elektrik yok, su yok, tuvalet yok. Durum korkunç" dedi.

Haberde, 52 yaşındaki depremzedenin ailesiyle bir manava sığındığı, burada dondurucu soğukla mücadele ettikleri belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı manava sığınan İbrahim Kaya ise "Hatay bitti" dedi. Akrabalarıyla hayatta kalmaya çalıştıklarını söyleyen 55 yaşındaki depremzede, her şeylerini kaybettiklerini ifade etti.

70 yaşındaki Sabriye Karaoğlan ise yardım beklediklerini belirterek, "Burada çadır beklerken öleceğiz" dedi.  

Haberde, ilçenin tanınmış konaklama merkezlerinden Savon Otel'in sahibi Kazım Kuşeyri'nin "Antakya diye bir yer kalmadı" sözlerine de yer verildi. 

Ailesi, akrabaları ve çalışanlarıyla otelin avlusunda yattıklarını söyleyen 41 yaşındaki depremzede, şu ifadeleri kullandı: 

Arkadaşlarımı kaybettim. Arkadaşlarımla birlikte yiyip içtiğim mekanları kaybettim. Bütün anılarımı kaybettim. Artık Hatay'da yaşamak için hiçbir nedenim yok çünkü burada hiçbir şey kalmadı.

Antakya'da doğup büyüyen ve daha sonra iş için İstanbul'a giden İsa Solmaz ise deprem haberini alır almaz geri döndüğünü söyledi.

51 yaşındaki yurttaş, kardeşinin enkaza girerek annelerini kurtardığını ama depremde her şeylerini kaybettiklerini belirtti. 

Solmaz, şu ifadeleri kullandı: 

Uyuyorsunuz, uyanıyorsunuz ve artık çocukluğunuzu hatırlamıyorsunuz. Bu bir hafıza kaybı. Burada yitip giden bir şehir değil. Söz konusu olan bütün bir tarih, bir medeniyet.

NYT, 200 binden fazla kişinin yaşadığı Antakya'nın tarihi önemine de vurgu yaptı. 

MÖ. 300 yılında Büyük İskender tarafından kurulan Antakya'nın antik Yunan, Roma ve Bizans İmparatorluğu'na ev sahipliği yaptığına dikkat çekti.

Eski çağlarda önemli bir ticaret merkezine dönüşen Antakya'nın, Roma İmparatorluğu'nun en büyük üçüncü şehri olduğu da hatırlatıldı. 

Haberde, kadim geçmişe sahip modern Antakya'da birbirlerine yakın mesafede yer alan birçok tarihi cami, kilise ve cemevinin de depremlerde yerle bir olduğu ifade edildi.
 


Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde pazartesi günü (6 Şubat) meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de en az 22 bin 500 kişinin ölümüne yol açtı. 

7.7 Mw büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı.

Sarsıntılar Kahramanmaraş ve Hatay'ın yanı sıra Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin ilk günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada 7 günlük milli yas ilan edildiğini duyurmuştu. 

Erdoğan, 8 Şubat'ta da depremden etkilenen 10 ilde üç aylığına olağanüstü hal ilan etmişti.



Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU