Guardian: Deprem Erdoğan'ın imajını zedeledi

"AK Parti'nin inşaat sektöründe yarattığı patlamayla inşa edilen beton apartman bloklarının çoğu depremde yerle bir oldu"

Erdoğan, Pazarcık'taki açıklamasında "İlk gün bazı sıkıntılar yaşasak da ikinci gün duruma hakimiyet tesis edildi" demişti (AA)

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian, depreme yönelik açıklamalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imajını nasıl zedelediğini yazdı.

"'Bu olanlar hep oldu': Erdoğan'ın depreme müdahalesi imajını nasıl zedeledi" başlıklı haberde, Erdoğan'ın arama kurtarma çalışmalarının yetersizliğine dair eleştirileri kabul etmeyerek, halkın öfkesinin daha da büyümesine neden olduğu iddia edildi. 

Cumhurbaşkanı'nın tutumunun 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerde işini zorlaştırabileceğinin savunulduğu haberde, şu değerlendirmelere yer verildi:

Türkiye'de Cumhurbaşkanı ve AK Parti'ye desteğin kalesi olarak görülen güneydeki bölgelerde, dondurucu koşullarda hayatta kalmaya çalışan yerinden edilmiş yurttaşlar, devletin verdiği sözlere rağmen yaşanan gecikmelerden ve soğukta uyumak zorunda kalmaktan açıkça şikayet etti. Yurttaşların artan hoşnutsuzlukları, mayısta yapılması beklenen seçimlere sadece üç ay kala, Erdoğan'ın 20 yıllık liderliği için öngörülemeyen ve ciddi bir sınava işaret ediyor.

Haberde, 1999'daki Gölcük depreminin ardından dönemin başbakanı Bülent Ecevit'e yöneltilen eleştiriler hatırlatılarak, bu ortamın 2003'te Erdoğan'ın milletvekili seçilmesini ve AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesini hızlandırdığı yorumu da yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Gölcük depreminin ardından 2000'de devreye sokulan deprem vergileriyle bugüne dek yaklaşık 88 milyar TL toplandığına dikkat çekilirken muhalefetin, bu paranın nasıl harcandığını sorguladığı ifade edildi.

Guardian, AK Parti hükümetinde Türkiye'deki inşaat sektöründe patlama yaşandığına, Erdoğan'ın yol ve konut projeleriyle ülkeyi ekonomik ve toplumsal açıdan kalkındırmayı vaat ettiğine dikkat çekti.

Bu süreçte hükümete yakın bazı inşaat şirketlerinin güçlendiğinin de öne sürüldüğü haberde, şu değerlendirmeler yer aldı: 

AK Parti'nin inşaat sektöründe yarattığı patlamanın parçası olarak inşa edilen beton apartman bloklarının çoğu depremde yerle bir oldu. Kahramanmaraş'ta yeni kulelerden bazıları ayakta kalırken, aynı sokaktaki diğer binaların tamamen çökmesi, hangi inşaatların depremde yıkılmalarını önlemeye yönelik bina yönetmeliklerine uygun yapıldığının korkunç bir göstergesiydi.

Haberde, Erdoğan'ın depremin üçüncü günü (8 Şubat) sarsıntıların merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine düzenlediği ziyarette, bir depremzedeyle konuşmasına da değinildi.

Erdoğan, aracına binmek üzereyken yanına gelen depremzedeye "Bu olanlar hep oldu. Bunlar kaderin planının içerisinde olan şeyler" demişti. 

Guardian, Erdoğan'ın depremdeki yıkımı kaderle açıklamasının, ekimde Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden patlamasının ardından söylediklerine benzediğine dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı, 41 madencinin öldüğü olayın ardından yaptığı açıklamada, "Biz kader planına inanmış insanlarız, bunlar her zaman olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
 

kahramanmaraş deprem.jpg
Pazarcık ve Elbistan'daki depremlerde binalar yerle bir oldu (Reuters)


Erdoğan'ın Pazarcık'taki ziyaretinde halkla temasını sınırlı tuttuğu ve doğrudan ilçenin emniyet müdürlüğüne gittiğine işaret edilirken, hükümetin depreme yönelik tutumunda şefkatten çok kontrole odaklandığı savunuldu. 

Haberde, depremin ardından Twitter'a getirilen kısıtlama da hatırlatıldı. Küresel internet erişimini takip eden BK merkezli NetBlocks, 8 Şubat'ta Türkiye'de Twitter'a erişimin kısıtlandığını duyurmuştu. 

Twitter'ın CEO'su Elon Musk ise bunun üzerne Türk yetkililerle görüşüp bilgi aldığını söylemişti. Teknoloji milyarderinin açıklamasının ardından platforma erişim normale dönmüştü.
 


Guardian, Pazarcık'taki bir depremzedeyle de konuştu. Ayşe Kep, kuzeninin ve diğer akrabalarının enkaz altında kaldığını ve arama kurtarma ekiplerinin bölgeye çok geç geldiğini söyledi. 

Depremzede, "Eğer daha çok destek sağlansaydı, onları çıkarabilirdik. Ama burada cenazelerini bekliyoruz" dedi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde pazartesi günü (6 Şubat) meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de en az 22 bin kişinin ölümüne yol açtı. 

7.7 Mw büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı.

Sarsıntılar Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.

Erdoğan, 8 Şubat'ta depremden etkilenen 10 ilde üç aylığına olağanüstü hal ilan etmişti.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU