Guardian depremde kritik saatlerin geride bırakıldığını yazdı: "Artık çok geç kalınmış gibi"

"Yeni ev sözü veren Erdoğan, bunların depreme ne kadar dayanıklı olacağından bahsetmedi"

Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye'de 10 ili vurdu (Reuters)

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden The Guardian, 6 Şubat'ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından kritik 72 saatlik süre geçerken "'Artık çok geç kalınmış gibi': Türkiye'deki depremzedelerin arama çalışmalarında umutları azalıyor" başlıklı bir habere imza attı. 

The Guardian muhabirleri, ilk büyük depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinden izlenimlerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazarcık'ta stadyuma kurulan çadır bölgesindeki depremzedeleri dün (8 Şubat) eden Erdoğan'ın "Hiçbir vatandaşımızın sokakta kalmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerine yer verilen haber, o esnada battaniyelerine sarılan bazı depremzedelerin yakınlardaki bir parkta sığınacak yer aradığı öne sürülerek devam etti.

The Guardian, Erdoğan'ın bir yıl içinde bölgeye yeni evler inşa edileceğinin sözünü verdiği ama bu yapıların depreme ne kadar dayanıklı olacağına dair bir ayrıntı belirtmediğine dikkat çekti.

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye'de 1939'dan bu yana yaşanan en büyük deprem olduğu belirtilen haberde, "Erdoğan, hükümetinin başarısız olduğu algısının doğmasından çekindiği için bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti" ifadelerine yer verildi.

Erdoğan'ın açıklamaları sırasında bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği yazılan haberde, soyadını açıklamayan Derya isimli gönüllünün şu ifadeleri aktarıldı:

Kişilerin kimliklerini tespit etmeye çalıştık ama birçok ceset o kadar kötü haldeydi ki çok zorlandık. Bir seferinde sadece bir kol bulduk, kimliğini teşhis edebilmek için bazı ailelere göstermek zorunda kaldık.

The Guardian, Pazarcık'taki depremzedelerden aldıkları görüşlere göre çoğu AFAD görevlisinin bölgeye çarşamba sabahı gelebildiğini yazdı ve arama kurtarma çalışanı Ufuk Akgün'ün şu ifadelerine yer verildi:

Ben bu sabah geldim. İnsanları enkazdan çıkarmaya çalışıyorum. Bazılarının bedeni soğuktan donmuş halde. Birilerini canlı olarak çıkarma umudunun kaldığını sanmıyorum.

Adını sadece Ali olarak belirten bir depremzede de The Guardian'a "İlk AFAD çalışanları depremden 24 saat sonra geldi. Onlar gelene kadar gönüllüler ve itfaiyeciler enkazdan birilerine kurtarmaya çalıştı ama profesyonel kişiler lazımdı" dedi.

Haberde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Bu olayların tek sorumlusu Erdoğan'dır" tepkisine de yer verildi. 

BK'nin kamu yayımcısı BBC de Erdoğan'ın Pazarcık'taki açıklamalarını ve Kılıçdaroğlu'nun tepkisini haberleştirdi. 

BBC'nin "Türkiye depremi: Cumhurbaşkanı Erdoğan müdahalede bazı sorunlar olduğunu kabul etti" başlıklı haberinde "Müdahalenin yetersiz ve hükümetin hazırlıksız olduğuna yönelik eleştiriler vardı" ifadeleri yer aldı.

 

Independent Türkçe, The Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU