Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Habertürk'te Fatih Altaylı'nın Teke Tek programına katılarak, Kahramanmaraş depreminden etkilenen Hatay ile ilgili son bilgileri paylaştı.
"Hatay'da durum çok kötü" diyen Savaş, "Maalesef hem can kaybı konusunda hem bina enkazı konusunda çok sıkıntımız var. Bin iki yüz civarında bina yıkıldı" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kısıtlı imkanlarla enkaz çalışmaları yaptıklarını belirten Savaş şöyle devam etti:
Bizim imkanlarımızla yaralıları kurtarmaya çalışıyoruz. Itfaiye ve iş makinesi... İş makinesini çok fazla sokamıyoruz işin içine. Çünkü iş makinesi girdiği zaman aşağıdaki canlı insanlara zarar verebiliriz. Bu nedenle daha çok acil kurtarabileceğimiz insanlara yöneldik. Tabii bunun başında profesyonel bir arkadaşımız var. O yönlendiriyor. Ama kurtarma için "Bizi de kurtarın. İşte şurada yakınım var" diye bizi arayıp ismini yazdıran, "bize destek verin" diyen insanımız var. Gerçekten de sabahın beşinden beri bütün imkanlarımızla bu işi yapıyoruz.
Ama bu çok büyük bir felaket. Bir belediyenin altından kalkamayacağı bir işte yerel imkanlarla bu işi çözemeyeceğimiz kadar büyük bir felaket. Çok hızlı bir şekilde öncelikli olarak arama kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var. Bizim kendi ekiplerimiz de enkaz altında. Dışarıdan gelen ekiplere ihtiyacımız var. Çok kaybımız var. Bütün binalarda ya yıkım var ya ağır hasar, insanların evde oturma şansı yok. Hayatını kaybetmeyen insanlar soğuktan hayatını kaybedebilir. Isı kaybından yani ne kadar hızlı olursa bizim o kadar insana ulaşma şansımız var. Bu nedenle biz Türkiye çapında hem devletimizden, hem hükümetten, hem sivil toplum örgütlerinden hem hayırseverlerden destek bekliyoruz. Belediyelerimiz hepsi sağ olsun. Koşuşturuyor. Yavaş yavaş onlar da arama kurtarma ekiplerini göndermeye başladılar.
"Barınma, giyim, gıda ve suya ihtiyaç var"
Depremden etkilenen insanların acil olarak barınma, giyim, gıda ve suya ihtiyacı olduğunu belirten Savaş, "Deprem anında hepsi kesiliyor. Elektrik, su, doğalgaz ve mahrumiyet bölgesi gibi oluyor. Dışarıda kalanların en azından barınmasına ve yeme içmesine destek vermek lazım. Yerel imkanlarla bunu karşılama şansımız maalesef bütünüyle yok" dedi.
Yıkılan her binanın enkazına ekiplerin yetişip yetişemediği ile ilgili bir soruya ise Savaş şu yanıtı verdi:
Mümkün, mümkün değil. Çünkü bizim insanlarımızda da enkaz altında kalanlar var, hayatını kaybeden var. Bunların yakınlarının bir sıkıntısı olan insanlar var. Yani bu gibi büyük afetlerde daha çok dışarıdan gelen ekiplerin söz sahibi olması ve kurtarma işlerini yapması gerekiyor. Çünkü çok insan panikte ve biz bulabildiğimiz insanları iş makinelerimiz ve itfaiyelerimizle kurtarmaya çalışıyoruz. Mutlaka dışarıdan daha zinde, daha şuurlu, daha sakin insanlara ihtiyaç var. Gelmeye başladılar. Ama ne kadar hızlı gelirlerse biz o kadar insanlarımızı hayatını kurtarma şansımız var.
Independent Türkçe