Başörtüsünü çıkaran İranlı, akrabalarının bir misillemeye maruz kalmasından endişe ediyor

Ocak ayı başlarında Sara Hadım eş-Şeria, yönetmen kocası Ardeşir Ahmedi ve 10 aylık oğulları Sam ile birlikte İspanya'ya taşınmıştı

Geçtiğimiz aralık ayında Almatı’da düzenlenen şampiyonaya katılan Sara Hadım eş-Şeria. Fotoğraf: Reuters

 

Uluslararası bir turnuvaya başörtüsü takmadan katılarak İspanya'ya taşınan İranlı satranç oyuncusu, İran'a dönmeme kararı almasının ardından İran'daki akrabalarının bir ‘misillemeye’ maruz kalmasından endişe ettiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz aralık ayında 25 yaşındaki Sara Hadım eş-Şeria, Kazakistan'da Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından düzenlenen Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası’na başörtüsü takmadan katılmıştı.

Şeria’nın bu adımı, Tahran’da Ahlak Polisi tarafından başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındığı sırada 16 Eylül’de hayatını kaybeden Mahsa Amini adlı genç kızın ölümünün akabinde İran’da patlak veren protestolara bir destek olarak görüldü.

Ocak ayı başlarında Sara Hadım eş-Şeria, yönetmen kocası Ardeşir Ahmedi ve 10 aylık oğulları Sam ile birlikte İspanya'ya taşınmıştı.

İspanyol gazetesi El País’e röportaj veren Hadım eş-Şeria “Umuyorum ki, İran’daki akrabalarım bir misillemeye maruz kalmaz. Davranışlarımı açıklaması gereken biri varsa o benim, onlar değil. Bu karar, benim kararım” ifadelerini kullanarak ülkesini zaten çocuğu doğduktan sonra terk etme niyetinde olduğunu söyledi.

Hadım eş-Şeria İspanya’ya taşındığından beri yaptığı ilk basın açıklamasında Almatı kentindeki şampiyona öncesinde ‘İran’ı temsil ettiği için sadece kameraların olduğu yerlerde’ başörtüsü taktığını belirterek “Başörtüsü ile rahat hissetmiyordum. Bu yüzden takmamaya karar verdim” dedi.

Gazete, röportajın ‘güvenlik nedeniyle gizli bir yerde’ yapıldığına dikkat çekti.

İranlı yetkililer, kadın sporcuların ülkelerini yabancı bir turnuvada temsil ederken başörtüsü takmak da dahil olmak üzere uymaları gereken bir dizi kural koyuyor.

Hadım eş-Şeria “Sam'in sokağa çıkıp böyle şeyleri umursamadan oynayabileceği bir yerde yaşamayı düşünmeye başladım. İspanya en iyi seçenek gibi görünüyordu” dedi. İran'ı satranç turnuvalarında temsil etmeye devam etmek istediğini ve şimdi satranç programlarını internet üzerinden sunmayı planladığını belirten Hadım eş-Şeria “Bu fikir birkaç yıldır aklımda ancak bunu başörtüsü ile İran'dan yapmak istemedim” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU