FBI Başkanı Christopher Wray, hakkında endişelerini dile getirdiği Çin'in yapay zeka programının "hukukun üstünlüğüyle dizginlenmediğini" söyledi.
Wray, denetlenmediği takdirde Pekin'in, yapay zekadaki ilerlemelerini daha fazla bilgisayar korsanlığı operasyonu, fikri mülkiyet hırsızlığı ve Çin'deki muhaliflere baskı uygulanması için kullanabileceğinden "derin endişe duyduğunu" ifade etti.
Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen bir panelde konuşan Wray "Bu bizim derin endişe duyduğumuz bir şey ve bence buradaki herkes de derin endişe duymalı" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Wray, eylülde Special Competitive Studies Project'in (Özel Rekabetçi Çalışmalar Projesi/SCSP) yayımladığı bir raporda ifade edilen endişeleri yineliyordu. Bu raporda, ABD'nin üç cephede (mikroelektronik, 5G ve yapay zeka) harekete geçmemesi durumunda yeni küresel teknoloji rekabetinde Çin'e karşı kaybedebileceği uyarısı yapılıyordu.
SCSP raporu, 4 yönetim kurulu toplantısıyla 225'ten fazla uzman, hükümet yetkilisi, akademik yönetici ve daha birçoklarını içeren 26 panel toplantısı ve 400'den fazla görüşmenin sonucunda ortaya çıktı.
Raporda, ABD'nin teknolojik avantajlarına yatırım yapmak, sanayi üslerini güçlendirmek ve yenilikçi teknolojileri "demokratik ve sorumlu" yollarla hayata geçirmek için "kamu politikası kapsamındaki çok çeşitli alanlarda" ciddi adımlar atmadığı takdirde ABD'nin Çin'le arasındaki yarışı kaybedebileceği uyarısı yapılıyordu.
ABD'nin karşı istihbarat yetkililerinden birkaçı, daha önce (2021'de) Çin yatırımlarını memnuniyetle karşılayan akademisyenlerin ve işletme sahiplerinin verdiği zararlarla ilgili uyarmıştı.
Önceki raporlarda Intel, Nvidia, AMD ve Microsemi dahil ABD çip şirketlerinin, Çin'de ileri seviye işlemcilerin geliştirilmesine yardımcı olduğu tespit edilmişti.
Bu, Biden yönetiminin yarı iletken çiplerin Çin'e ihracatını yasaklamak için sert önlemler almasına yol açmıştı.
Çin'in son birkaç yılda bu alanlarda büyük adımlar atmasıyla birlikte SCSP raporunda, ABD ve müttefiklerinin "stratejik teknoloji sahnesini ve bununla birlikte geleceği şekillendirme kapasitesini tehlikeli şekilde ve bilmeden terk etmek üzere" olduğu uyarısı yapılıyordu.
Raporun yayımlanmasının ardından, SCSP Danışma Kurulu Üyesi Nadia Schadlow yaptığı açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti, ABD'nin baş ideolojik karşıtı, en büyük ekonomik rakibi, teknolojideki en yetenekli dengi ve en tehditkar askeri hasmı. Teknoloji, bu rekabetin her dalının merkezinde yer alıyor" demişti.
SCSP Başkanı Ylli Bajraktari ise "5G ve mikroelektronik tedarik zincirlerinde yaptığımız gibi arayı kapatmaya çalışmaya devam edemeyiz. Birleşik Devletler'in organize olması, stratejik teknoloji hamleleri yapması, kaynak teknolojisi sektörlerine ve uygulamalarına destek vermesi ve ulusal güvenlik araçlarımızı dönüştürmesi gerekiyor" diye belirtmişti.
Raporda ABD'ye, Çin'in küresel gözetim sağlamasını engellemek istiyorsa, yapay zeka alanında Pekin'e karşı teknolojik üstünlüğünü sürdürmesi çağrısında bulunulmuştu.
SCSP Danışma Kurulu Üyesi Michèle Flournoy, "Teknoloji hızla evriliyor ve Çin'le olan bu yarışı kaybetmememiz için harekete geçmemiz gerekiyor" demişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/tech
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent