Kenya, tarlaları kullanılmaz hale getiren 6 milyon kuşu öldürecek: Çevreciler kaygılı

Doğa koruma uzmanları, ekolojik dengenin bozulacağı uyarısında bulundu

Doğu Afrika ülkesi Kenya'da 2022'de son 40 yılın en büyük kuraklığı da yaşanmıştı (Reuters)

Kenya'nın tarlalara büyük zarar verdiği gerekçesiyle yaklaşık 6 milyon kuşu öldürme kararı tepki topladı.

Çevre kuruluşu Nature Kenya'dan Paul Gacheru, hükümetin kuşları öldürmek için organofosfat sınıfından fention içerikli bir pestisit kullanacağına dikkat çekerek, bunun diğer türlere risk oluşturabileceğini söyledi.

Gacheru, pestisitin insanlar için de zehirli olduğunu belirterek "Bu, çevre kirliliğine ve diğer kuşlarla hayvanların kitlesel ölümüne yol açabilir" dedi.

Nature Kenya, doğal kaynakların sürdürülebilirliği için kuşları ve yaşam alanlarını korumaya yönelik çalışmalar yürüten BirdLife International'ın da üyesi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kenya Yırtıcı Kuşlar Birliği'nden Simon Thomsett de çiftçilerin tehdit olarak gördükleri kuşları ilaçlayarak öldürdüğünü söyledi. Thomsett, bu kuşların aslında buğdaylara zarar veren böcekleri yediğine ve böylelikle bir denge oluşturduğuna dikkat çekti.

Kenya Tarım Bakanlığı, Kismu şehrinde yaklaşık 121 hektarlık pirinç tarlasını kullanılmaz hale getirdiği gerekçesiyle 5,8 milyon kırmızı gagalı kuela'nın öldürüleceğini duyurulmuştu.

12 Ocak'ta yapılan açıklamada, yaklaşık 810 hektarın daha tehlike altında olduğu bildirilmişti.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü'ne (GTÖ) göre bir kırmızı gagalı kuela günde yaklaşık 10 gram tahıl yiyebiliyor. Batı Kenya'daki çiftçilerinse kuşlar nedeniyle bu yıl 60 tona yakın tahıl kaybına uğrayabileceği tahmin ediliyor.

Örgütün verilerine göre 2021'de kuşlar nedeniyle yaşanan ekin kaybı yıllık 50 milyon dolara mal oldu.

Kuela istilası birçok Afrika ülkesinde yaşanıyor. Tanzanya'da geçen yıl 21 milyon kırmızı gagalı kuela, pirinç, darı ve buğday tarlalarını yok etmiş, GTÖ de temmuzda pestisit yardımı için ülkeye 500 bin dolar fon sağlamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Business Daily Africa

DAHA FAZLA HABER OKU