ABD, Ukrayna'daki savaş suçları iddialarından İran'ı da sorumlu tutabileceklerini açıkladı

"Bu çalışma sürecinde İran hükümetinin veya üst düzey yetkililerinin savaş suçlarına ortak olduğunu veya bunlardan sorumlu olduğunu tespit etmemiz durumunda onları da sorumlu tutacağız"

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Rusya’ya sağladığı silahlardan dolayı, İran’ın Rus ordusunun savaş suçu iddialarına ortak olarak değerlendirip değerlendirmediğine ilişkin bir sorulara yanıt veren Price, ABD’nin Ukrayna makamları ile savaş suçlarını belgelemeye devam ettiğini kaydetti.

Price, “Bu çalışma sürecinde İran hükümetinin veya üst düzey yetkililerinin savaş suçlarına ortak olduğunu veya bunlardan sorumlu olduğunu tespit etmemiz durumunda onları da sorumlu tutacağız” dedi.

İran’ın Rusya’ya silah verdiğini ve Rus ordusunun bunu her gün Ukrayna sivil altyapılarına ve sivillerine karşı kullandığının sır olmadığını belirten Price, Rusya’nın savaş suçu işlediğini kanaatine vardıklarını ancak diğer yabancı ülkeler için henüz resmi bir tespitte bulunmadıklarını dile getirdi.

ABD, Brezilya'nın Bolsonaro'nun iadesi dahil her talebine yanıt vermeye hazır

Brezilya’daki siyasi kriz ve ABD’de bulunan eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Price, Brezilyalı liderin vize bilgileri ve ABD’de bulunmasının yasallığı üzerine yorum yapmayacağını söyledi.

Bolsonaro’nun destekçilerinin Brezilya’nın Ulusal Kongresi ve Yüksek Mahkemesine girmesi ve şiddet olaylarının yaşanmasını kınadıklarını belirten Price, "Şiddet asla çözüm değil. Brezilya'nın demokratik kurumlarına her zaman olduğu gibi desteğimiz tam. İster diplomatik kanallardan, ister kolluk kanallarından gelsin, Brezilyalı ortaklarımızdan, Brezilya makamlarından gelen her türlü yardım talebini destekleyeceğiz ve elbette bu taleplere uygun şekilde yanıt vereceğiz" dedi.

Brezilya'nın hafta sonu yaşananlarla bağlantılı olarak ABD’den bilgi veya harekete geçme talebinde bulunduğu takdirde Washington’un yürürlükteki süreçleri kullanarak bu talepleri karşılayacağını kaydeden Price henüz Brezilya makamlarından bu yönde bir talep almadıklarını dile getirdi.

AA muhabirinin "ABD’nin Brezilya'daki savcılarla işbirliği yapacağını söylediniz. Eski Brezilya Devlet Başkanı'nı ülkeye iade edecek ölçüde işbirliği yapmaya hazır mısınız?" sorusuna ise Price, “Brezilya hükümetinin her türlü talebine uygun ve hızlı bir şekilde yanıt vermeye hazırız. Henüz herhangi bir özel talep almadık" yanıtını verdi.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU