Peru'daki Ayacucho katliamının detayları ortaya çıktı: "Eylemcileri hayvan avlar gibi öldürdüler"

"Biz demokratik bir ülkede yaşamıyoruz, şu anda savaş halindeyiz"

Hükümet karşıtı protestocular, Castillo'nun serbest bırakılmasını ve Boluarte'nin istifa etmesini istiyor (Retuers)

Peru'daki hükümet karşıtı protestolarda, ordunun 15 Aralık'ta Ayacucho kentindeki havalimanında toplanan sivilleri öldürdüğü olaya dair detaylar ortaya çıktı.

Uluslararası medya kuruluşu People's Dispatch'den Zoe Alexandra'nın konuştuğu Perulular, eski lider Pedro Castillo'nun görevden alınmasıyla başlayan eylemlerde, askerlerin sivilleri acımasızca öldürdüğünü söyledi.

Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'nun (IACHR) 20-22 Aralık'ta bölgeye gönderdiği ekip, görgü tanıkları, bağımsız gazeteciler ve yerel insan hakları gruplarıyla görüşmüştü. Alexandra da görüştüğü kişilerle bu toplantı öncesinde buluştuğunu belirtti.

Haberde adı Carmen olarak paylaşılan bir yurttaş, şu ifadeleri kullandı:

Havalimanının yakınında oturuyoruz. Yaşananlara şahit olduk. Onları hayvan avlar gibi vurdular. Yaralılardan bazılarına yardım etmeye çalıştık ama çok zordu.

Yerel sivil toplum kuruluşu Ayacucho Halkını Savunma Cephesi'nden Pedro Huamani ise protesto sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

Bize ateş açtıklarında ve gözyaşartıcı attıklarında boğulmaya başladım. Az kalsın orada ölüyordum. Havalimanına girmeye çalışıyorduk, onlar da bize arkadan ateş etmeye başladı. Tepemizdeki helikopterler üzerimize gözyaşartıcı atıyordu.

Protestoların aslında barışçıl başladığını ama ordunun müdahalesi nedeniyle şiddet olayları yaşandığını savunan Huamani, sözlerine şöyle devam etti:

Başkanımız Castillo'yu aldılar, bu bir demokrasi değil. Biz demokratik bir ülkede yaşamıyoruz, şu anda savaş halindeyiz. Bu sadece Ayacucho için değil, Arequipa, Apurímac, Cusco ve Huamanga için de geçerli. Bu bölgelerde yoksullukla mücadele ediyoruz, artık yaşayamıyoruz, açlıktan ölüyoruz.

Hükümetin açıkladığı rakamlara göre Ayacucho'daki protestolarda 10 eylemci hayatını kaybederken, 72 kişi yaralanmıştı. 6 kişinin de yoğun bakımda olduğu bildirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, son dönemde yaşanan olayların, Peru hükümetiyle Maocu gerilla örgütü Peru Komünist Partisi – Aydınlık Yol arasında 1980-2000'de gerçekleşen çatışmaları hatırlattığı değerlendirmesi de yapıldı.

Hakikat ve Uzlaşı Komisyonu'nun verilerine göre bu dönemde hayatını kaybeden 69 bin 280 kişiden yaklaşık 26 bini Ayacucho'da kaçırılmış ya da öldürülmüştü.

Peru'da bir gecede değişen yönetim

Castillo, 7 Aralık'ta kendisiyle ilgili yapılacak azil görüşmeleri başlamadan önce kongreyi feshettiğini duyurmuştu.

Yolsuzluk suçlamalarıyla 17 ay içinde üç kez hakkında gensoru önergesi verilen Castillo, kongreyi darbe teşebbüsüyle suçlamıştı.

Bunun üzerine patlak veren siyasi krizde kabineden 6 bakan istifasını açıklamıştı.

Castillo'yu darbe girişimle suçlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales de yasalara göre, fesih kararına karşı çıkan eski devlet başkanı yardımcısı Dina Boluarte'nin görevi devralması gerektiğini söylemişti.

Böylelikle bir gecede ülkenin ilk kadın devlet başkanı olan Boluarte, 8 Aralık'ta yemin ederek göreve başlamıştı. Castillo hakkındaysa 18 aylık önleyici hapis cezası verilmişti.
 


Boluarte, ülkede yaşanan şiddetli protestoları durdurmak için olağanüstü hal ilan edip erken seçim talebinde bulunmuştu. Kongrede yapılan oylamada seçimlerin Nisan 2024'te yapılmasına karar verilmişti.

Hükümetin açıkladığı rakamlara göre güvenlik güçleriyle eylemciler arasındaki çatışmalarda en az 28 protestocu hayatını kaybetti.

Öte yandan Eski Peru Başbakanı Guido Bellido ve Castillo'nun avukatı Guillermo Olivera, eski liderin kongreyi feshettiğini duyururken "ilaç etkisi altında" olduğunu savunmuş, kendisine komplo kurulduğunu iddia etmişti.



Independent Türkçe, People's Dispatch, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU