Yeni Twitter Belgeleri: FBI, platformun yöneticilerine neden yeterince devlet propagandası yapılmadığını sordu

"Açıkçası buradaki talepler karşısında şaşkınlığa uğradım"

Yayımlanan yazışmalara "Twitter Belgeleri" ismini bizzat Musk koydu (Reuters)

Elon Musk'ın CEO'su olduğu Twitter'ın iç yazışmalarının yayımlandığı "Twitter Belgeleri"nin 6. kısmında, FBI ajanlarının sosyal medya platformuna neden yeterince devlet propagandası yapılmadığını sorduğu görüldü.

ABD merkezli yayımcılık ağı Substack'ten gazeteci ve yazar Matt Taibbi, dün yayımladığı yazışmalara ek olarak Twitter hesabından yeni belgeler paylaştı.

Buna göre Kaliforniya eyaletinin San Francisco şehrinde görev yapan Ajan Elvis Chan, 20 Temmuz 2020'de platformun eski Güven ve Güvenlik Kurulu Başkanı Yoel Roth'a e-posta göndererek devlet propagandasıyla ilgili sorular yöneltti.

E-postada şu sorular yer alıyordu:

Platformunuzda resmi propaganda hesaplarının, diğer hesaplara kıyasla daha az faaliyet göstermesine dair hangi yöntemlere başvuruluyor, durum nasıl değerlendiriliyor? Resmi propaganda hesaplarını hangi gruplarla kıyaslıyorsunuz? Platformunuzda hesapların faaliyetlerini hangi nicel ölçütlerle hesaplıyorsunuz? Bunları bizimle paylaşır mısınız?

Roth'un verdiği yanıtlarda, FBI'ın Twitter yönetiminden yazılı cevap talep etmesinden rahatsızlık duyduğunu söylediği görülüyor.

Eski güvenlik kurulu başkanı, bir e-postasında şu ifadelere yer veriyor:

Açıkçası buradaki talepler karşısında şaşkınlığa uğradım. Bunlar FBI'dan ziyade daha çok Kongre komitesinin isteyeceği şeylere benziyor.

Ayrıca Roth, iç yazışmalarda ekiptekilere FBI'ın sorularının hatalı olduğunu düşündüğünü de belirtiyor.

Buna rağmen Roth'un, “Twitter'da devlet propagandasına yer verilmediğine dair yanlış anlaşılmaları gidermek için” Ajan Chan'le telefonla görüştüğü de bildirildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taibbi'nin dün paylaştığı belgelerde, sosyal medya platformuyla FBI arasındaki işbirliğinin boyutları ortaya konmuştu.

Belgelerde, Ocak 2020 ila Kasım 2022'de FBI ve Roth arasında en az 150 yazışma gerçekleştirildiği, istihbarat ajansının bazı hesaplara sansür uygulanması için platforma talimat verdiği görülmüştü.

Musk, ekimde Twitter'ın resmen sahibi olması üzerine gazetecilerle şirketin eski yönetimine ait iç yazışmaları paylaşmaya başlamıştı. İlk paylaşım 3 Aralık'ta yapılmıştı.

"Twitter Belgeleri"ndeki yazışmalarda hedef tahtasına oturtulan kişiler arasında ABD Başkanı Joe Biden ve oğlu Hunter Biden, başkanın baş tıbbi danışmanı Anthony Fauci ve eski FBI ve Twitter avukatı James Baker da yer almıştı. 

Baker, aralıkta Musk tarafından kovulmuş, Roth da geçen ay istifa etmişti.



Independent Türkçe, New York Post, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU