Yeni Twitter Belgeleri, FBI'ın platformla yaptığı derin işbirliğini ortaya koydu

Az etkileşim alan mizahi paylaşımlar dahi sansürlenmiş

Yayımlanan yazışmalara "Twitter Belgeleri" ismini bizzat Musk koydu (Reuters)

Elon Musk'ın CEO'su olduğu Twitter'ın iç yazışmalarının yayımlandığı "Twitter Belgeleri"nin 6. kısmı, sosyal medya platformuyla FBI arasındaki işbirliğinin boyutlarını ortaya koydu.

ABD merkezli yayımcılık ağı Substack'ten gazeteci ve yazar Matt Taibbi'nin en son paylaştığı yazışmalarda FBI'ın, 8 Kasım'da düzenlenen ara seçimler öncesinde dezenformasyon yaptığını öne sürdüğü hesaplarla ilgili platforma talimat verdiği görülüyor.

Buna göre 5 Kasım'da FBI'ın Ulusal Seçim Komuta Birimi, hakkında işlem yapılması istenen 25 hesabın yer aldığı bir e-postayı ajanlarına gönderiyor. Ajan Elvis Chan de Twitter'ın San Francisco'daki ana ofisine listeyi iletiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter'ın üç gün sonra FBI'a gönderdiği e-postada, listedeki hesaplarla ilgili gerçekleştirilen işlemlerin raporu sunuluyor. Burada bazı hesapların kapatıldığı, diğerlerinin de paylaşımlarının engellendiği belirtiliyor.

FBI'ın gönderdiği listede ünlü oyuncu Alec Baldwin'in kardeşi Billy Baldwin'in ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2016'daki seçim kampanyasına destek için kurulan muhafazakar medya şirketi Right Side Broadcasting'in hesapları da yer alıyor.

Fakat Twitter'ın bu hesaplarla ilgili işlem yapmadığı görülüyor.
 


Öte yandan Taibbi, listedeki diğer hesaplardan genellikle mizahi paylaşımlar yapıldığına, bunların da fazla etkileşim almadığına dikkat çekti.

Taibbi, Ocak 2020 ila Kasım 2022 arasında FBI ve platformun eski Güven ve Güvenlik Kurulu Başkanı Yoel Roth arasında e-posta üzerinden en az 150 yazışma gerçekleştirildiğini söyledi.

FBI'ın 2016 seçimlerinden sonra kurduğu sosyal medya denetim birimi Yabancı Etkiler Görev Gücü'nün (Foreign Influence Task Force) şimdiye dek 80'e yakın ajanı Twitter'daki içeriklerin takibi için görevlendirdiği de belirtildi.

Trump'ın destekçilerinden Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Matt Gaetz, FBI'ın faaliyetlerine tepki göstererek "Yanıtlamanız gereken çok soru var" dedi.
 


Musk, ekimde Twitter'ın resmen sahibi olması üzerine gazetecilerle şirketin eski yönetimine ait iç yazışmaları paylaşmaya başlamıştı. İlk paylaşım 3 Aralık'ta yapılmıştı.

"Twitter Belgeleri"ndeki yazışmalarda hedef tahtasına oturtulan kişiler arasında ABD Başkanı Joe Biden ve oğlu Hunter Biden, başkanın baş tıbbi danışmanı Anthony Fauci ve eski FBI ve Twitter avukatı James Baker da yer almıştı. 

Baker, aralıkta Musk tarafından kovulmuş, Roth da geçen ay istifa etmişti.



Independent Türkçe, Newsweek, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU