CNN: İran devleti, gözaltına alınan protestocuların sosyal medya hesaplarını karıştırıyor

"Hayal bile edemeyeceğiniz şeylere erişimleri var"

Birleşmiş Milletler, devam eden protestolarda şimdiye dek en az 40 çocuğun da hayatını kaybettiğini öne sürmüşrü (AP)

İran hükümetinin protestocuların telefonlarına uzaktan girerek sosyal medya hesaplarını karıştırdığı iddia edildi.

ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN’e konuşan ve kendisini Negin olarak tanıtan eylemci, eylülde gözaltına alınıp karakola götürüldüğünde, yetkililerin aylar önce sosyal medya hesabına girdiğini fark ettiğini söyledi.

İran hükümetinin, Telegram üzerinden rejim karşıtı bir grubu yönettiğini öne sürdüğü Negin, polislerin kendisine Telegram üzerinden yaptığı yazışmaların dökümünü getirdiğini söyledi.

Polislerin, siyasi tutuklu bazı kişilerle yazışmalarının yer aldığı dökümü göstererek, bu kişilerle nasıl bir ilişkisinin olduğunu sorduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivist, Telegram hesabına 12 Temmuz’da başka bir IP adresinden giriş yapıldığını fark ettiğini, İranlı hackerların bu tarihte hesabını hacklediğini öne sürdü.

Negin, yetkililerin SIM kartını kullanarak farklı Telegram hesapları oluşturduğunu ve bunlar üzerinden yazışmalarını ele geçirdiğini ileri sürdü.

İran’daki olayları takip eden ABD merkezli insan hakları grubu Miaan Group’un dijital güvenlik direktörü Emir Raşidi ise şunları söyledi:

Bu tür vakalarla kendim de karşılaştım. Hayal bile edemeyeceğiniz şeylere erişimleri var.

Raşidi, özellikle Telegram’ın ülkede epey yaygın kullanıldığına dikkat çekerek, “İran’da Telegram her şey” ifadelerini kullandı.

Direktör, hackerların iki adımlı doğrulama özelliği bulunmayan Telegram hesaplarına çok daha kolay ulaşabildiğini de belirtti.

Öte yandan CNN, 20 Eylül’deki protestolara katıldıktan sonra ortadan kaybolan Nika Şakrami’nin Telegram ve Instagram hesaplarının da aynı şekilde hacklenmiş olabileceğini bildirdi.

16 yaşındaki eylemcinin ailesinin, 8 gün sonra yetkililer tarafından cesedini teşhis etmek için çağrılmasıyla gencin öldüğü öğrenilmişti.

Devlet medyasında aktivistin, protestolar sırasında girdiği bir binadan düştüğü öne sürülürken, muhalifler gencin polis tarafından öldürüldüğünü savunuyor.

Meta soruşturma yürüttü

Facebook’un çatı şirketi Meta, Şakrami’nin sosyal medya hesaplarının ele geçirilip geçirilmediğine dair iç soruşturmanın tamamlandığını da bildirdi.

CNN’e konuşan ve kimliğini paylaşmayan Meta çalışanı, 6 Ekim-14 Ekim arasında yürütülen incelemede, hesabın Meta dışından başka bir kaynak tarafından kapatıldığını tespit ettiklerini söyledi. Çalışan, gizlilik ve güvenlik nedeniyle başka detay paylaşamayacağını ifade etti. 

Telegram sözcüsü Remi Vaughn ise aktivistlerden sık sık şikayetler aldıklarını ve bu doğrultuda inceleme yaptıklarını belirterek, Telegram’ı taklit eden kötü niyetli uygulamalarla hesapların hacklendiğini söyledi. Vaughn, iki adımlı doğrulamanın olmadığı hesapların da kolay ele geçirildiğini vurguladı.

İran hükümeti, CNN’in yorum talebine yanıt vermedi.
 


Eylül ortasında Tahran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin baş örtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar, yurtdışı merkezli insan hakları örgütlerine göre, "Jin, jiyan, azadi!" (Kadın, yaşam, özgürlük!) sloganıyla 31 eyaletin tamamındaki yaklaşık 150 şehre ve 140 üniversiteye yayılmıştı.

Norveç ve ABD merkezli İranlı aktivistlere göre, gösterilerde en az 450 kişi öldü, 18 bin kişi gözaltına alındı ve binden fazla kişiye dava açıldı. Ölüm cezasına çarptırılan 11 kişiden ikisi son bir hafta içinde idam edildi.



Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU