New York Times haber merkezinde 40 yıl sonra gelen grev

Gazeteciler enflasyona uygun ücret zammı alamadığını, şirket görüşmelerin devam ettiğini söylüyor

New York Times çalışanları 24 saatlik grevin ardından 9 Aralık'ta işe dönecek (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ta ücret pazarlığı sonuç vermeyince, binden fazla çalışan 40 yıl sonra ilk defa greve çıktı.

Yaklaşık 1270'i gazeteci olan 1450 civarında New York Times çalışanını temsil eden sendika NewsGuild ve New York Times'ı işleten şirket arasında ücret, emeklilik ve özlük haklarıyla ilgili olarak iki yıldır devam eden görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarafların özellikle yüksek enflasyona uygun ücret artışı ve uzaktan çalışma konularında uzlaşamadığı görüşmeler 6 Kasım'daki 12 saatlik toplantıdan sonra kesildi.

Geçen yıllarda teknoloji birimlerinde ve haber merkezinde çalışanlar işten çıkarmalara ve çalışma hayatındaki düzensizliklere karşı kısa süreli iş durdurma eylemleri yapmıştı ama bu defa grev gözcülüğü de oluşturulacağı ve bir günlük ücretin sendikadan karşılanacağı açıklandı.

Dünya genelinde, New York Times'ın haber merkezine bağlı yaklaşık 1800 gazeteci bulunuyor. 

Genel Yayın Yönetmeni Joseph Kahn, greve rağmen "her zamankinden zor olsa da" haber servis etmeyi sürdürmek için görevlendirmeler yapıldığını duyurdu:

Grev genellikle görüşmeler çıkmaza girince yapılır. Bugün henüz orada değiliz.

Şirketin CEO'su Meredith Kopit Levien de grev kararından "hayal kırıklığı" duyduğunu belirtti.

Yazıişleri Müdür Yardımcısı Cliff Levy, görüşmelerde ilerleme sağlama umudu varken greve çıkılmasının "kafa karıştırıcı" olduğunu savunarak, haber merkezinde 1981'den beri grev yapılmadığını hatırlattı. Levy, Mart 2021'de sona eren önceki toplu iş sözleşmesinde yüzde 2 ücret zammı uygulanmışken, şirketin şimdi yürürlük tarihinden itibaren yüzde 5,5'lik artış ve 2023-2024 dönemi içinde yüzde 3'er zam önerdiğini söyledi.

Sendikadan yapılan açıklamadaysa masadan kalkan tarafın işveren olduğu öne sürüldü:

Adil bir anlaşmaya varmak için ne kadar uzun sürerse sürsün çaba göstermeye hazırız ama yönetim 5 saat daha süre varken masadan kalktı. Değerimizin ne olduğunu biliriz.

İşyeri temsilcisi ve ekonomi gazetecisi Stacy Cowley, görüşmelerin aylarca uzaması nedeniyle geriye dönük kayıplarının telafisi için yürürlük tarihinden itibaren yüzde 10 ücret zammı talep ettiklerini söyledi. Cowley, mümkün olan birimlerde haftanın belirli günlerinde uzaktan çalışmanın hak olarak sözleşmeye geçirilmesini istediklerini de sözlerine ekledi.

New York Times çalışanları haftada en az üç gün ofise giderken, gazete yönetiminin mesai süresinin tamamında ofise çağırma hakkı bulunuyor.

Spor muhabiri Ken Belson taleplerini şöyle özetledi:

Enflasyona ayak uyrduracak ücretin, sağlık ve emeklilik haklarımızın korunmasının derdindeyiz. Atla deve değil bu.

Şirketten yatırımcılara iletilen notta, gazetenin bu yıl 320 ila 330 milyon dolarlık arındırılmış işletme kârı elde edeceği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal, Washington Post, NewsGuild

DAHA FAZLA HABER OKU