Dini Lider Hamaney'e kim cevap verecek?

Dışa yayılmadan ve özellikle de ABD'nin Irak'ı işgalinden beri rejim için zaman durmuş durumda. Ne geri adım atabiliyor, ne ileri gidebiliyor, ne de değişimlerle birlikte yaşayabiliyor

Fotoğraf: AA

İran'da protestolar devam ederken İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney çıkıp 'devrimi ihraç etme' stratejisiyle böbürlenerek Irak, Suriye ve Lübnan'da 'devrimin yayıldığını' ve 'ABD'nin bu üç ülkede yenildiğini' söyledi.

Ayrıca 'İran'ın bölgedeki stratejik yayılımını ve derinliğini bitirmek' amacıyla Irak, Suriye, Lübnan, Libya, Sudan ve Somali'yi çökertmeyi hedefleyen bir 'ABD komplosuna' atıfta bulundu. Bu açıklamada üzerinde durulması gereken bazı noktalar var...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dini Lider'in yeğeni Feride Muradhani, İranlıları 'dayısının' ifadelerine yanıt verme zahmetinden kurtararak bir video yayınladı.

Söz konusu videoda dayısının liderliğindeki yetkilileri 'çocukları öldüren kanlı bir rejim' olarak tanımladı ve yabancı hükümetleri Tahran ile tüm bağlarını kesmeye çağırdı.

Tabii ki Muradhani'den önce İran'ın dört bir yanındaki vatandaşlar protestolarla kendisine karşılık verdi. Bu protestolar molla rejiminin kafasını karıştırdı ve onu çelişkili bir hale getirdi.

Rejimin elinde artık, tıpkı Dini Lider'in kendi ağzıyla söylediği gibi, bölgenin tamamına felaket getiren dış yayılma dışında övünecek bir şeyi yok.

Ancak buradaki soru şu:

Irak, Lübnan, Suriye, Sudan ve hatta Libya'da -ki bu Hamaney'in İran'ın Libya'daki rolünden nadiren bahsettiği anlardan biri- Hamaney'e resmi olarak kim cevap verecek?

Şu an uluslararası alandan yapılan bununla ilgili herhangi bir  yorum var mı? İran'ın Libya'da desteklediği gruplar kimler?

Hamaney'in içine yayılmak ve devrimi ihraç etmekle övündüğü Arap ülkelerine gelince, bu ülkedeki hangi yetkili çıkıp Dini Lider'in açıklamalarına posta koyup ülkesinin özgür olması gerektiğini ve İran yayılmacılığına -pardon işgaline- karşı olduğunu söyleyecek?
 


Hamaney'in açıklamalarında Yemen'den bahsetmemesi dikkat çekici. Bunun iki sebebi olabilir:

İlk olarak Hamaney, rejimi tarafından desteklenen Husi terörizminin sonuçlarını üstlenmek istemiyor ve dolayısıyla uluslararası yansımalarından kaçınıp Batılı sol medyayla aynı telden çalarak Yemen dosyasını sadece bir Suudi meselesi haline getirmeye çalışıyor olabilir.

İkincisi ise, Hamaney rejimi Irak'ta yaptığı gibi komşuluk haklarına ya da uluslararası kanunlara saygı duymada dürüst olmadığı gibi herhangi bir müzakerede dürüst olmasa da Suudi Arabistan ile yeni bir müzakere turu olasılığına kapıyı aralık bırakmak istiyor olabilir.

Hamaney'in son yaptığı açıklamada ABD ile müzakerenin faydasız olduğunu ve bundan bir sonuç alınamayacağını söylemesi dikkat çekici.

Bu da rejimin reform yapamayacağını ve yalnızca aşırı radikal bir tutumla hayatta kalabileceğini gösteriyor.

Yukarıda saydıklarımızın hepsi, molla rejiminin bir kafa karışıklığı içinde olduğunu ve sunacak yeni bir şeyi olmadığını gösteriyor.

Zira dışa yayılmadan ve özellikle de ABD'nin Irak'ı işgalinden beri rejim için zaman durmuş durumda. Ne geri adım atabiliyor, ne ileri gidebiliyor, ne de değişimlerle birlikte yaşayabiliyor.

Bu değişimlerden en önemlisi, rejimin hem İran içinde hem de Hamaney'in 'devrimin yayıldığını' söylediği bölgelerde artık istenmiyor oluşudur.

Şiilerin Irak ve Lübnan'da Hamaney rejimini istememesi ve Hamaney'in kalkıp bu iki ülkeyle ilgili açıklama yapması Irak ve Lübnan'ı her şeyden çok sıkıntıya sokuyor.

Bu yüzden diyoruz ki; bu ülkelerin yetkililerinden kim Hamaney'in açık açık Lübnan'ı işgal ettiğini ve Irak'ı yerle bir ettiğini söylemesine yanıt vermeye cesaret edecek?

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU