Suriye'deki 11 yıllık iç savaş döneminde yurtdışına kaçan yaklaşık 5,6 milyon sığınmacıdan ülkeye dönenlerin yeniden işkence ve hapishaneyle karşılaşması endişe yaratıyor.
En az 3,7 milyon Suriyeli sığınmacıya "geçici koruma" statüsü veren Türkiye, yeni kurulmakta olan yerleşim yerlerine göçmenleri ikna ederek nakletme planları yaparken, 900 bine yakın Suriye vatandaşının sığındığı Lübnan, ekimden itibaren her ay 15 bin kişiyi sınırın öbür yanına gönderme planını uygulamaya başladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Suriyelilere 2015'ten beri kapısını açan Danimarka, geçen yıl "sıfır iltica talebi" politikası uygulamaya başlayarak, Suriye vatandaşlarını geri gönderme merkezlerine yönlendirdi.
Riyad merkezli haber kuruluşu Arab News, Suriyelilerin, ülkeye dönüşte işkenceyle karşılaşmaktan çekindiğini belirtti.
Arab News'a konuşan Suriyeli sığınmacı Aliye, abisi Emir'in Lübnan'daki koşullardan bunalarak Ekim 2021'de Suriye'ye geri döndüğünü ama bir daha kendisinden haber alınamadığını anlattı:
Her gün evden çıkınca aşağılanıyordu. Her gün bazı işverenlerin ona çocukmuş gibi davranmasını, bazen aşağılayıcı sözler işitmeyi kaldıramadı. Bana da oluyor ama ben dilimi tutuyorum. Şansını denemek istedi ve bize aşina olduğumuz bir yer bulmak umuduyla Suriye'ye döndü.
Habere göre, Aliye şimdi küçük çocuğuyla yaşamını sürdürebilmek için evlere temizliğe gidiyor.
Amir'in sonunun, 2020 yılında af sözü verilmesi üzerine Hollanda'dan ülkesine dönen Mazen Hamada gibi olmasından endişe ediyor. Akıl sağlığı sorunları yaşayan Hamada, verilen söze rağmen tutuklanmış ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı.
Uluslararası Af Örgütü geçen yıl yayımladığı raporda, Suriye'ye dönen 66 sığınmacıdan 5'inin gözaltında öldüğünü, 17'sinin akıbetinin meçhul olduğunu ve 14'ünün cinsel saldırıya uğradığını belirtmişti.
Merkezi İstanbul'daki sivil toplum kuruluşu Yerinden Edilen Suriyelilerin Sesi Forumu (VDSF), bu yıl gönüllü olarak veya ekonomik koşulların zorlamasıyla ülkeye dönen 300 Suriyeli arasında yaptığı anketin sonucunu paylaşmıştı. Dönenlerin yüzde 17'si kendisinin veya bir yakınının tutuklandığını, yüzde 11'i tacize veya fiziki şiddete uğradıklarını söylemişti.
Bu arada, Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın 27 Kasım'daki açıklamasına göre, ekim ayının ilk haftasında ülkede 1993'ten bu yana ilk defa kolera vakasına rastlandı. Kuzey bölgelerde yoğunlaşan vakalar nedeniyle 600 kişi hastalandı ve en az 20 kişi öldü.
Independent Türkçe, Arab News, AA