AP, Erdoğan'ın Esad'a Şam'da görüşme teklif ettiğini öne sürdü

Suriye teklifi neden reddetti?

Operasyonda şimdilik yalnızca hava saldırıları düzenleniyor (AFP)

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a Şam'da görüşme teklif ettiğini öne sürdü. 

AP'ye konuşan, Suriyeli ve İranlı yetkililerle sık sık temas kurduğunu söyleyen Lübnanlı bir siyasetçi, Ankara'nın Tahran aracılığıyla Şam'a bir mesaj gönderdiğini iddia etti.

Kimliğini paylaşmayan siyasetçi, Erdoğan'ın Esad'a bağlı güçlerin, Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) elindeki bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirmesini istediğini öne sürdü.

Erdoğan'ın ayrıca SDG savaşçılarının Suriye doğalgazıyla petrolünü kullanmasının engellenmesini ve Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmesini talep ettiği savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayırca Erdoğan'ın görüşme için Türk yetkilileri Şam'a göndermeyi teklif ettiği ama Esad'ın bunu reddederek, üçüncü bir ülkede görüşme düzenleyebileceklerini söylediği savunuldu.

Kimliğini paylaşmayan bir Türk yetkiliyse İran'ın aracılık yaparak böyle bir mesaj taşıdığını reddetti. Yetkili, Tahran yönetiminin Türkiye'nin Suriye'deki varlığına karşı "düşmanca" tavır sergilediğini söyledi.

Ayrıca yetkili, Ankara-Şam yakınlaşmasını Moskova'nın desteklediğini ama bununla ilgili hiçbir ilerleme kaydedilmediğini savundu.

"Yakınlaşma sinyali alıyoruz"

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Ankara ve Şam'ın karşılıkla adım atmaya hazır olduklarının sinyalini verdiğini söyledi.

Lavrentyev, Kazakistan'da düzenlenen 19. Astana görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Yavaş yavaş Suriye-Türkiye yakınlaşmasına tanıklık edeceğimizi umuyoruz. Buna ihtiyaç var çünkü bunlar dostça yaşaması gereken iki komşu ülke.

Erdoğan da bugünkü grup toplantısının ardından "Esad'la görüşme olur mu?'' sorusuna, ''Olabilir. Siyasette küslük olmaz'' yanıtını verdi.

Fakat AP'ye konuşan SDG Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye ve Suriye arasında uzlaşma sağlanması için hiçbir zemin olmadığını savunarak, "Böyle bir şey gerçekleşirse bu, Suriye'nin bazı bölgelerinin işgaline kapı aralayacağı için ulusal bir suç olur" dedi.

İktidardaki Arap Sosyalist Baas Partisi’nin Suriye kolunun silahlı kanadının komutanlarından Muhanned Hac Ali ise şunları söyledi:

Suriye, yaşananları bir agresyon olarak görüyor. Bu, İran ve Rusya aracılığıyla Ankara ve Şam arasındaki kapalı kapıların açılmasını sağlayabilecek çalışmaları da etkiliyor, herhangi bir siyasi girişimi zayıflatıyor. Dolayısıyla Türkler özür dilemek zorunda kalacak.


"Moskova avantajlı çıkar"

ABD merkezli haber ajansı, Ankara-Şam hattındaki yakınlaşmanın Moskova için avantajlı olacağına da dikkat çekti.

Uzlaşma sağlanırsa Kremlin'in desteklediği Esad'ın iktidarı güç kazanırken, NATO ülkesi Türkiye'yle Rusya'nın iki ilişkilerinde de ilerleme kaydedileceği savunuldu.

"Ankara-Şam hattında gerginlik arttı"

Ayrıca AP'nin haberinde, Erdoğan'ın 20 Kasım'da emrini verdiği Pençe-Kılıç Hava Harekatı kapsamında düzenlenen saldırıların, Suriye yönetimiyle ilişkilerde tansiyonun yükselmesine yol açtığı savunuldu.

PKK ve SDG mevzilerinin hedef alındığı operasyon, 13 Kasım'da İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırının ardından başlatılmıştı. Saldırıda 6 kişi ölmüş, 81 kişi yaralanmıştı.



Independent Türkçe, Associated Press, Sputnik 

DAHA FAZLA HABER OKU