Hubble Uzay Teleskobu sıradışı galaksi birleşimini yakaladı

Arp-Madore 417-391 yaklaşık 671 milyon ışık yılı uzaklıkta

Görselin sağ tarafındaki Arp-Madore 417-391, AM 417-391 olarak da biliniyor (NASA)

Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agenc-ESA) ve NASA'nın yönetimindeki Hubble Uzay Teleskobu, sıradışı galaksi birleşimini görüntüledi. Nefes kesici görsel uzay ajansları tarafından dün paylaşıldı.

Arp-Madore 417-391 adıyla bilinen birleşim, iki galaksiden meydana geliyor.
 


Yaklaşık 671 milyon ışık yılı uzaklıktaki Arp-Madore 417-391, Eridanos Takımyıldızı'nda yer alıyor. İki galaksi, kütleçekim sebebiyle bir halkayı anımsatacak şekilde bükülmüş görünüyor. Galaksilerin çekirdekleri de yan yana duruyor.

Arp-Madore 417-391, A Catalogue of Southern Peculiar Galaxies and Associations'daki (Güney Olağandışı Gökadalar ve İlişkileri Kataloğu) çok sayıdaki büyüleyici gök cisminden biri. Gökbilimciler Halton Arp ve Barry Madore'un derlediği katalogda etkileşimli galaksiler yer alıyor.
 

Arp-Madore 417-391
(NASA)


Bununla birlikte görsel, Hubble'ın Gelişmiş Ölçme Kamerası'yla (Advanced Camera for Surveys-ACS) yakalandı. NASA, ACS'nin evrendeki galaksileri aramak için geliştirildiğini ifade etti:

Kamera 20 yıldır bilimsel keşiflere katkı sağlıyor. Kullanımı boyunca karanlık maddenin dağılımının haritalandırılmasından galaksi kümelerinin evriminin incelenmesine kadar her şeye dahil edildi.

ESA ve NASA'nın yönetimindeki Hubble, 32 yılını yeni galaksileri keşfetmek ve yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin çarpıcı anlarını kaydetmekle geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'ya göre teleskop şimdiye kadar yaklaşık 50 bin gök cismi üzerinde 1,5 milyon kez gözlem yaptı.

1990'da uzay mekiği Discovery aracılığıyla fırlatılan teleskop, adını Astronom Edwin Hubble'dan alıyor.

Hubble şu anda James Webb Uzay Teleskobu için bir keşif aracı olarak kullanılıyor.

 

Independent Türkçe, GizmodoSci.News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU