Ukrayna: Kırım'da Ruslarla işbirliği yapan İranlıları öldürdük

Tahran'a bağlı askeri personelin, Şahid-136 drone'larını kullanmayı öğrettiği savunuldu

Ukrayna istihbaratı, Rus ordusunun elindeki İran yapımı drone'ların parçalarının çoğunun Batılı ülkelerde üretildiğini öne sürmüştü (Reuters)

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksi Danilov, Kırım'da Rusya'ya destek verdiği öne sürülen İranlı askeri danışmanların öldürüldüğünü doğruladı.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan Danilov, Tahran'a bağlı askeri personelin, Kırım'daki Rus birliklerine İran yapımı Şahid-136 drone'larını kullanmayı öğrettiğini savundu.

Danilov kaç İranlının öldürüldüğünü açıklamazken, ekimde İsrail basınında çıkan haberlerde, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'da görev yapan 10 İranlı askeri personelin, Ukrayna'nın düzenlediği drone saldırısında öldürüldüğü öne sürülmüştü.

İranlılara yönelik operasyonların devam edeceğini belirten Danilov, şunları söyledi:

Olmamanız gereken bir yerde olmamalısınız. Bizim topraklarımızdaydılar. Onları biz davet etmedik. Teröristlerle işbirliği yapıp ulusumuzun yok edilmesinde rol oynuyorlarsa, onları öldürmeliyiz.

Ukrayna, Rusya'nın 17 Ekim'de başkent Kiev'e düzenlediği saldırılarda İran yapımı Şahid-136 "kamikaze" drone'larını kullandığını iddia etmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de geçen ayki açıklamasında, Tahran yönetiminin Kremlin'e yalnızca drone satmakla kalmayıp, Kırım'a askeri personel gönderdiğini de öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İran askeri personelinin Kırım'da sahada olduğunu ve bu operasyonlarda Rusya'ya yardım ettiğini biliyoruz" diyen Kirby, Tahran'ın doğrudan savaşa müdahil olduğunu savunmuştu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Danışmanı Yuriy Sak da İran'ın Ukrayna'yı drone'ları için bir test alanı olarak kullandığını ileri sürmüştü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise İran drone'larını kullandıklarına dair iddiaları reddetmişti. Tahran yönetimi de Rusya'ya savaşta drone sattıklarını defalarca yalanlamıştı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bu ayki açıklamasında Kremlin'e drone sattıklarını itiraf etmiş ama bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta savaşı başlatmasından aylar önce gerçekleştiğini savunmuştu. 
 


Danilov, Rusya ve İran'dan gelen açıklamaların tatmin edici olmadığını belirterek, şunları söyledi:

İranlılar, Rusya'ya silah tedarik etmediklerinde ısrarcı ama bunun doğrulanması gerek. Bugüne dek böyle bir doğrulama yapıldı mı? Hayır. Personel eğitilmeden bu drone'ların uçurulamayacağını biliyoruz. Rusların kafası da bunların nasıl kullanılacağını kendi başlarına çözecek kadar çalışmıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e salı günü yaptığı açıklamada, drone iddialarının araştırılması için İranlı yetkililerle buluştuklarını söylemişti.

Nikolenko, buluşmanın ne zaman gerçekleştiğine ya da görüşmenin detaylarına dair bilgi paylaşmamıştı. İran da söz konusu iddialarla ilgili karşılıklı görüşmelerin devam edeceğini belirtmişti.



Independent Türkçe, Guardian, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU