Gökkuşağı bayrağı açarak yürümüşlerdi... Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolarla ilgili davada 3 yıla kadar hapis istemi

12 sanığın, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan 6 aydan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi

Fotoğraf: AA

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atanmasına yönelik protesto gösterilerinde LGBTİ+'larla özdeşleşen gökkuşağı flamalarını açıp toplu şekilde izinsiz yürüyüş yapıp dağılmadıkları iddiasıyla yargılanan 12 sanığın davasında mütalaa açıklandı.

İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık avukatları katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duruşma savcısı, celse arasında açıkladığı mütalaasını tekrar ettiğini söyledi. Mütalaada, sanıkların olay tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu'yu protesto etmek amacıyla üniversite çevresinde bir araya geldikleri kaydedildi.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında Beşiktaş ve Sarıyer kaymakamlıklarının aldığı gösteri ve yürüyüş kısıtlaması kararları ile yasaya aykırı toplantı yapmaları nedeniyle kolluk güçlerinin yaptığı uyarılara rağmen grubun dağılmadığı anlatılan mütalaada, sanıkların "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan 6 aydan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Mahkeme, sanıklar ve avukatlarına mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için süre vererek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör Suçları Bürosunca hazırlanan iddianamede, Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu'yu protesto etmek amacıyla 12 şüphelinin, 25 Mart 2021'de, gökkuşağı flamalarını açıp toplu şekilde yürüdükleri belirtiliyor.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında toplantı, gösteri, açıklama, yürüyüş kısıtlaması kararı olduğu, polisin uyarılarına rağmen grubun dağılmadığı ve müdahale edildiği bilgisi verilen iddianamede, şüphelilerin, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan 6 aydan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Ne olmuştu?

Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto eden öğrencilerden N.D. 4 Ocak'ta gökkuşağı bayrağı açtı.

N.D.’nin bu eylemi üzerine Boğaziçi Üniversitesi yönetimi 22 Mart’ta bir disiplin soruşturması açarak savunmasını almak üzere N.D.’yi ifadeye çağırdı.

İfade vermeye çağrıldığı gün, N.D.’ye destek olmak üzere arkadaşları ile yürüyen öğrenciler ellerindeki gökkuşağı bayrakları sebebiyle kolluk tarafından durdurularak gözaltına alındı.

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU