Boris Johnson, Rusya ve Çin'e çıkışınca milyarder Bloomberg özür dilemek zorunda kaldı

"Konuşma şoke ediciydi"

58 yaşındaki Johnson, 24 Temmuz 2019 - 6 Eylül 2022'de BK'nin lideriydi (Reuters)

Eski Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson, Asyalı iş insanlarının yer aldığı toplantıda Çin ve Rusya'yı eleştirince, milyarder Mike Bloomberg katılımcılardan özür diledi.

Johnson, salı günü Singapur'da düzenlenen Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu'nda, aralarında iş insanlarının, yatırımcıların ve diplomatların yer aldığı yaklaşık 500 kişiye seslendi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan eski BK liderinin sözcüsü, Johnson'un şu ifadeleri kullandığını söyledi:

Rusya ve Çin'e bakalım. Gücün yeniden tek kişinin elinde toplandığı eski komünist tiranlığın hüküm sürdüğü ülkeler. Geleneksel olarak göçmenlere karşı düşmanca davranan ve gittikçe milliyetçileşen iki tek kültürlü ülke. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan bu iki ülke birbirini destekliyor ve kolluyor. Uluslararası hukukun üstünlüğünü hiçe saydıklarını açıkça sergilemek istiyorlar. İki ülke de son yılda yaptıkları korkunç hatalarla, siyasi sistemlerinin ciddi şekilde sınırlı olduğunu gösterdi.

Toplantıya katılan ve kimliğini paylaşmayan bir kişi, Johnson'ın konuşması için "Rusya ve Çin'e yönelik sözleri çok saldırgancaydı. BK'de Çin'i hedef göstermekte hiçbir sorun olmayabilir ama Asya'da öyle değil" ifadelerini kullandı.

Bir başka katılımcıysa "Konuşma şoke ediciydi. Asya'da düzenlenen bir konferansta Çin'e yönelik hiç diplomatik olmayan bir dil kullandı" dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan milyarder iş insanı Bloomberg ise Johnson'ın açıklamalarına mesafe aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bloomberg, "Bunlar kesinlikle sadece Johnson'un kendi düşünceleriydi. Konuşmadan önce bunları benimle ya da herhangi biriyle paylaşmamıştı" dedi.

2002-2013'te New York'un belediye başkanı olarak görev yapan Bloomberg, "Bizimle yıllardır kurduğunuz bağlardan da bildiğiniz gibi her türlü görüşe açığız. Konuşmacının sözlerinden rahatsızlık ve endişe duyanlardan özür diliyorum" ifadelerini kullandı.

Johnson, 7 Temmuz'da Muhafazakar Parti liderliğinden ve başbakanlıktan istifasını duyurmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU