İsrail'den binalara girebilen mikro kamikaze drone atılımı

Mekanların üç boyutlu haritasını çıkaran Lanius, yüz tanıma teknolojisiyle hedefleri otomatik olarak da seçebiliyor

Mikro drone'lar en fazla 7 dakika havada kalabiliyor (Elbit Systems)

İsrail merkezli savunma sanayisi şirketi Elbit Systems, bina içlerinde hareket edebilen yapay zeka destekli mikro drone'lar tasarladı.

Lanius adlı mikro drone, belirlenen hedeflere gezici mühimmat şeklinde nokta atışı saldırı yapma özelliğine sahip.

Drone, askerlerin doğrudan hedefleri göremediği kalabalık yerleşim yerlerindeki binalara camlardan ya da kapılardan girebiliyor. Hedefi gördüğü anda da "kamikaze" saldırısı düzenleyerek taşıdığı patlayıcıyı infilak ettiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lanius, öldürücü olmayan silahlar da taşıyabiliyor. Fakat şirket, bu kategoride drone'un ne tür silahlarla donatılabileceğini açıklamadı.

Bilgisayarlara ürettiği grafik kartlarıyla tanınan ABD merkezli Nvidia şirketinin tasarladığı, Jetson TX2 adlı yapay zeka destekli işlemciye sahip drone, girdiği yerlerin fotoğraflarını çekip üç boyutlu haritasını çıkarabiliyor.

Bu şekilde taktiksel istihbarat da toplayabilen Lanius, ayrıca yüz tanıma teknolojisiyle hedefleri otomatik olarak da seçebiliyor.

Ancak şirket, bu teknolojiyle ilgili oluşabilecek sorunların önüne geçmek için hedef tespit edildiğinde vur emrinin yalnızca drone'u kontrol eden operatör tarafından verilebileceğini belirtti.
 


Saatte yaklaşık 72 kilometre hıza çıkabilen Lanius, 1,25 kilogram ağırlığında ve 150 grama kadar mühimmat taşıyabiliyor. İsrail ordusunda kullanılan standart el bombalarıysa şarapnelleri hariç 160 gram ağırlığında. Dolayısıyla drone'un saldırısı ancak çok yakın mesafeden ve kapalı alanlarda etkili.
 


Elbit, bu etkiyi artırabilmek için mikro drone'ları Legion-X adı verilen bir kara cihazıyla uyumlu çalışabilecek şekilde tasarladı. Birden fazla drone'u aynı anda taşıyıp havalandırabilen uzaktan kumandalı araç, Lanius'ların kontrol edilebilmesini sağlayan bir platform olarak da kullanılabiliyor.



Independent Türkçe, Haaretz, The Drive, Defense Here

DAHA FAZLA HABER OKU