6'lı masanın ortak yönetim planı ortaya çıktı

Her partinin bir cumhurbaşkanı yardımcısı ile bir bakanı belirlemesi üzerinde duruluyor

Fotoğraf: Sosyal medya

6'lı masa ortak Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için büyük önem taşıyan Geçiş Sürecinin Yol Haritası ve 9 ana, 60 alt başlıktan oluşan temel politika alanlarında ortaklaşmayı içeren çalışmada sona yaklaştı.

6'lı masayı oluşturan siyasi partilerin temsilcilerinden edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanılması durumunda Türkiye’nin nasıl yönetileceğini içeren geçiş süreci çalışmasında iki temel öneri yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; CHP’nin savunduğu öneride 6'lı masadan ortak bir Cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi durumunda diğer liderlerin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması öngörülüyor. CHP, mevcut yasal durumun Cumhurbaşkanına yetki devri imkânı vermesi dolayısıyla bu sistemin “ortak yönetim”in hukuki alt yapısı açısından daha doğru olacağı değerlendirmesini yapıyor. 

Bir diğer öneriye göre ise liderler arasında Meclis’te yer almayı tercih eden siyasetçi olursa bu durumda bazı kararların ve atamaların istişare ile alınmasını sağlayan bir "Danışma Kurulu" oluşturulabilir.

Geçiş sürecindeki yol haritasında Kabine’nin nasıl oluşacağı da bir gündem maddesi. 6'lı masanın ortak yönetim anlayışı doğrultusunda her partinin bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile bir bakanı belirleyebileceği konuşuluyor. Sayısının artırılması beklenen diğer bakanların ise Altılı Masa’daki partilerin Meclis seçiminde aldığı oylara göre dağıtılabileceği kaydediliyor.

 

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU