ABD'li araştırmacılar, "doğal" etiketli cilt bakım ürünlerini inceledi: "73 farklı alerjen içeriyor"

1651 ürünün yaklaşık yüzde 90'ında alerjen tespit edildi

Araştırmalar, insanların cilt bakım uygulamalarına bağlı olarak her gün ciltlerine 500'den fazla farklı kimyasal sürebileceğini gösteriyor (Pixabay)

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki üç dermatolog, ABD'deki en yaygın üç perakendecide "doğal" etiketiyle satılan neredeyse tüm cilt bakım ürünlerinin alerjen içerdiğini tespit etti.

Araştırmaya göre, losyonlar, sabunlar ve nemlendiriciler de dahil olmak üzere, incelenen 1651 ürünün yaklaşık yüzde 90'ı, "kontakt dermatite" neden olduğu bilinen en yaygın 100 alerjenden en az birini içeriyor.

Kontakt dermatit, alerjik reaksiyon sonucu cildin tahriş olması, iltihaplanması, kabarması ve kaşınmasına sebebiyet veren döküntülere deniyor.

Science Alert'ün aktarımına göre kontakt dermatit vakaları dünya genelinde artıyor. Oranların 1996'dan bu yana neredeyse üç katına çıktığı tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hızla büyüyen cilt bakım endüstrisinin, kontakt dermatitteki bu artışla ilişkili olup olmadığı merak konusu. Araştırmacılar buna dair bir ipucu yakalama amacıyla bu çalışmayı yürüttü.

İnternet sitelerindeki ürün içerik listelerini toplayan araştırmacılar, bunların içeriklerini inceleyerek Amerikan Kontakt Dermatit Derneği veritabanındaki bilgilerle karşılaştırdı.

Söz konusu veritabanında alerjik kişilerin kaçınması gereken maddeler ve bileşenler sıralanıyordu.

Hakemli bilimsel dergi JAMA Dermatology'de yayımlanan bulgular, cilt bakım ürünlerinin ortalama 4 ila 5 alerjen içerdiğini ortaya koydu.

İncelenen ürünlerde toplamda 73 farklı alerjen çeşidine rastlandı.

Uzmanlara göre tipik bir cilt bakım veya kozmetik ürünü, 15 ila 50 bileşen içerebilir. 

Buradan hareketle dermatologlar, bazı ürünlerdeki "doğal" gibi etkiletlerin bir pazarlama hilesi olduğunu vurguluyor.

Pennsylvania Üniversitesi'nde görev alan dermatologlar Courtney Blair Rubin ve Bruce Brod, 2019'da yayımlanan bir makalede konuyla ilgili şöyle yazmıştı:

Hem tüketiciler hem de doktorlar, temiz güzellik hareketinin iddialarını kanıtlarla desteklemesini talep etmeli.

 

Independent Türkçe, Science Alert, JAMA Network

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU