Biden, Kamboçya'yı vatana ihanetten 6 yıl hapse mahkum edilen aktivisti serbest bırakmaya çağırdı

Tutuklu insan hakları aktivisti, geçen pazartesi açlık grevine başlamıştı

(Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, bu yıl haziran ayının başlarında vatana ihanetten 6 yıl hapis cezasına çarptırılan, sözünü sakınmayan Amerikalı-Kamboçyalı aktivist Theary Seng'i serbest bırakması için Kamboçya'ya çağrı yaptı.

Seng, 2019'da bir muhalefet liderinin başarısızlıkla sonuçlanan sürgünden dönme girişimiyle ilgili suçlanan 60 sanıktan biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden, Seng'in davasını, Kamboçya Başbakanı Hun Sen'le ASEAN zirvesi sırasında görüşürken gündeme getirdi. Görüşmelerin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan'ın "ABD-Kamboçya çifte vatandaşı Seng Theary de dahil siyasi gerekçeli suçlamalarla tutuklanan aktivistlerin serbest bırakılması çağrısında bulunduğu" belirtildi.

Öte yandan avukatlarının Preah Vihear vilayetindeki hapishaneden Punom Pen'e nakledilmesi çağrısında bulunduğu 51 yaşındaki insan hakları aktivisti, pazartesi günü açlık grevine başlamıştı.

Voice of America'nın aktardığı üzere, avukatlarına göre Seng'in kilise ayinine gitmesi ve düzenli telefon görüşmeleri yapması engelleniyor.

Seng, 14 Haziran'da hüküm giymesinin öncesinde Özgürlük Heykeli kılığına girmişti. Yeşil bir elbise ve üzerinde "özgürlük" yazan bir taçla mahkemenin dışında duran Seng'in yüzünde ve vücudundaysa yeşil sim gibi görünen bir şey vardı.

Seng, zaman zaman "Siyasi mahkumları serbest bırakın" diye slogan atarak taklit bir meşaleyi havaya kaldırmıştı.

Uzun süredir başbakanlık görevini yürüten Hun Sen'in ana siyasi rakibi olan Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi, 2017'deki ulusal seçimlerden hemen önce dağılmıştı.

Bunun akabinde Başbakan Hun Sen'in Kamboçya Halk Partisi, o yılki seçimleri silip süpürmüş ve büyük ölçüde sembolik seçimlerde bütün koltukları kazanmıştı.

1985'te göreve gelen Hun Sen, dünyanın en uzun süre görev yapan başbakanlarından biri.

Kamboçyalı yetkililer, Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi lideri Sam Rainsy'nin dönüşünü durdururken, dönüşünü organize edenlerin Seng ve diğer sanıklar olduğunu öne sürmüştü.

The Associated Press'in haberine göre, savunma avukatı Choung Chou Ngy, Phnom Penh Sulh Mahkemesi'nin Seng ve diğer sanıkların çoğunu vatana ihanet için komplo kurmaktan suçlu bulduğunu söylemişti.

Seng 6 yıl hapis cezasına çarptırılırken, diğerleri 5 ile 8 yıl arasında hapis cezaları almıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU