Oculus'un yaratıcısı insanları öldürebilen sanal gerçeklik başlığı üretti

Palmer Luckey, "NerveGear"ın kullanıcıların beynini patlatabileceğini söylüyor

(AP)

Oculus'un yaratıcısı Palmer Luckey, kişileri kasten öldüren bir sanal gerçeklik başlığı geliştirdi.

"NerveGear" adlı sistem, kişilerin sanal yaşamını gerçek yaşamlarıyla aynı anda sona erdirerek, ikisini iyice yakınlaştırmayı amaçlıyor.

Luckey, biri başlığı takarken sanal gerçeklik oyununda veya deneyiminde ölürse, aynı anda gerçek hayatta da öldürüleceğini söyledi.

Cihaz bunu bir kişi öldüğünde görünen kırmızının belli bir tonunu tespit ederek yapıyor, bu da geliştiricilerin sistemi kolayca entegre edebileceğini gösteriyor. Bu kırmızı göründüğünde, "kullanıcının beynini anında imha eden" üç patlayıcı modül infilak ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Luckey sistemin henüz tamamlanmadığını söyledi. Luckey, kişilerin sanal gerçekliğin içinde sıkışıp kalmaları için başlığı çıkarmalarını veya tahrip etmelerini imkansız kılmayı amaçlıyor.

Tasarımın sınırlamaları ve hata verip kişileri yanlış zamanda öldürme tehlikesi nedeniyle Luckey, yeni sistemi duyuran bir blogda henüz sistemi kendisinin denemediğini açıkladı.

Luckey, şu anki teknolojinin "sadece bir ofis süsü" olmasına rağmen, oyun tasarımı hakkında düşündürücü olmasını amaçladığını söyledi. Fakat aynı zamanda böyle bir sistemin ilk kez yaratılmış gibi göründüğünü ve "son olmayacağını" da belirtti.

"NerveGear"ı duyurduğu blog yazısında Luckey, "Gerçek hayatınızı sanal avatarınıza bağlama fikri beni her zaman büyüledi, bahisleri anında maksimum seviyeye çıkararak kişileri sanal dünyayla ve içindeki oyuncularla nasıl etkileşime girdiklerini temelden yeniden düşünmeye zorluyorsunuz" yazdı.

Güçlendirilmiş grafikler bir oyunun daha gerçek görünmesini sağlayabilirken, yalnızca ciddi sonuçların tehdidi bir oyunun size ve oyundaki diğer herkese gerçek hissettirmesini sağlayabilir. Gerçek hayattaki sporlar uzun zamandır benzer riskler etrafında dönmesine rağmen, bu video oyunu mekaniklerinin hiç keşfedilmemiş bir alanı.

Bu teknoloji, anime Sword Art Online'ın hikayesini anmak için yaratıldı, senaryoda benzer bir kurgusal teknolojinin yaratıldığı tarihte duyuruldu ve ekipmanın adı buradan alındı. SAO'da oyuncular sanal bir zindana atılır ve savaşarak dışarı çıkmaları gerekir ancak başarısız olurlarsa, gerçek hayatta ölürler.

Luckey en çok sanal gerçeklik şirketi Oculus'u kurması ve firmanın ilk başlıklarını geliştirmesiyle biliniyor. Şirket 2014'te o zaman adı Facebook olan Meta tarafından satın alındı ve ikisi kademeli olarak entegre edildi.

Trump yanlısı siyasi görüşlerine yönelik eleştiriler üzerine Luckey, 2017'de şirketten ayrıldı ancak Facebook, Luckey'nin kovulma nedeninin bu olduğunu her zaman inkar etti.

O zamandan beri Luckey, sanal gerçekliğe olan ilgisini sürdürüyor ve aynı zamanda savunma teknolojilerine odaklanıyor. Luckey blog yazısında, NerveGear'ın yapımında "genellikle farklı bir projede kullandığım patlayıcı yük modülleri" kullanımından bahsetti ki bu, savunma teknolojileriyle ilgili çalışmalarıyla bağlantılı olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU