Ukrayna düşürülen Rus savaş uçağı sayısının Afganistan'dakilerin iki katını geçtiğini öne sürdü

"Bu savaş Rusya için aynı derecede utanç verici ve kendi yıkımına neden olacak"

(AFP)

Ülkenin başkomutanına göre Ukrayna, 8 aydır süren çatışmalarda 270'den fazla Rus hava aracını imha etti ve bu, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'daki askeri müdahalesi sırasındaki kayıplarının sayısını aştı.

General Valeri Zalujni'nin açıklaması bağımsız olarak doğrulanamasa da iddiası Ukrayna'nın savaş alanında artan başarı kaydıyla ilgili anlatılanlarla ve son zamanlarda Rus işgalindeki kritik toprakların geniş çapta geri alınmasıyla örtüşüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın ülkenin enerji altyapısının, bildirildiği üzere yüzde 40'ına düzenlediği saldırılar sonucu birçok kişi elektrik ve su kesintilerinin etkisi altında yaşamasına rağmen Ukrayna'nın Moskova'ya karşı başlattığı karşı saldırıda kazandığı ivme halkını cesaretlendirmeye devam ediyor.

Batılı müttefiklerinin sağladığı askeri teçhizat desteğiyle Ukrayna, şimdi güneydeki Rus işgal kuvvetlerine baskıyı artırıyor.

General Zalujni, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Büyük çaplı saldırıda (Ukraynalı) savunucular, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'daki 10 yıllık savaşta kaybettiğinin iki katından (daha fazla) (Rus) hava aracını yok etti: Ukrayna'daki 278 (Rus) hava aracına kıyasla Afganistan'da 118 Sovyet hava aracı kaybetmişlerdi" ifadelerini kullandı.

Zalujni, "Bu savaş Rusya için aynı derecede utanç verici ve kendi yıkımına neden olacak" yazdı.

Sovyetlerin Afganistan'dan çekilmesinden 30 yıldan uzun süre geçmişken, söz konusu askeri harekat birçok Rus tarafından Vietnam'daki ABD savaşına benzetilerek yabancı topraklarda kanlı bir macera gibi şiddetli eleştirilerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Afganistan'daki 10 yıllık savaşta yaklaşık 14 bin Sovyet askeri öldürüldü. Birçoğu, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşta öldürülen Rus askerleri için yaygın kullanılan bir terim olan Kargo 200 denilen çinko tabutlarda ülkesine geri gönderildi.

Savaş başladığından beri her iki taraf da diğerine büyük kayıplar yaşattığını öne sürse de bu rakamların önemli ölçüde şişirildiği düşünülüyor.

Ukrayna 74 bin Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Rusya'nın savunma bakanı eylülde 61 bin Ukrayna askerinin öldürüldüğünü söylemişti.

Daha soğuk aylar gittikçe yaklaşırken G7, enerji altyapısına yönelik Rus saldırılarıyla  karşı karşıya olan Ukrayna için kış yardımı programını başlatacağını bildirdi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock gazetecilere, "Yaklaşan kış aylarında birçok kişinin (yaşlılar, çocuklar, gençler, aileler), Rusya Devlet Başkanı'nın acımasız taktikleri nedeniyle açlık veya soğuktan ölmesine izin vermeyeceğiz" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU