İranlı öğrenciler tehdide rağmen gösterilere devam etti

Devrim Muhafızları komutanı "Artık sokağa çıkmayın" demişti

Tahran'daki Azad Üniversitesi'nde polis 30 Ekim'de gösteri yapan öğrencilere göz yaşartıcı gaz bombası fırlattı (Twitter/@1500tasvir_en)

İran İslam Devrimi Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami'nin 29 Ekim günkü sert tehdidine rağmen, İranlı üniversite öğrencileri ertesi gün rejim karşıtı protestolarını sürdürerek polisle çatıştı.

Eylemleri duyuran Iran Wire ve 1500 Tasvir internet siteleri, başkent Tahran'daki Azad Üniversitesi'nde protestocu öğrencilerin 30 Ekim'de sivil polislerle ve rejim yanlısı Besic milisleriyle çatıştığını duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tahran Üniversitesi'nde de öğrenciler "Yas tutma zamanı değil, öfke zamanı" sloganı atarak yürüyüş yaptı.

Sosyal medyada yayılan video kayıtları, polisin göstericilere göz yaşartıcı gaz attığını gösterdi ama bu kayıtların yeri ve zamanı doğrulanamadı. 

Senendec Kız Teknik Okulu ve Kürdistan Üniversitesi'nde de sivil polislerin bazı öğrencileri gözaltına aldığı ve okulların yakınında silah sesleri duyulduğu öne sürüldü.

Tahran
Tahran'daki gösterilerde kadın öğrenciler başı çekerken, bazı gazeteler Mahsa Emini'nin gözaltına ölümünü ilk haber yapan gazeteciler Nilüfer Hamidi ve Elahi Muhammedi'nin serbest bırakılması çağrısını manşete taşıdı (AFP)


Kazvin Üniversitesi'nde rejim karşıtı kadınlarla rejim yanlısı mollalar karşılıklı slogan attı.

Tahran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındığı sırada ölümünün ardından başlayan ve bir buçuk aydır ülkenin dört bir yanında devam eden gösterilere değinen Selami şöyle konuşmuştu:

Bunu İran'ın birkaç aldatılmış gencine söylüyoruz. Bugün gösterilerin son günü, artık sokağa çıkmayın. Bu milletten ne istiyorsunuz!

İnsan hakları kuruluşları, gösterilerde 200'den fazla kişinin öldüğünü, binlerce kişinin tutuklandığını belirtmişti.

İran rejimi, Emini'nin iddia edildiği gibi darp sonucu değil fenalaşarak öldüğünü savunuyor ve gösterilerin arkasında ABD istihbarat örgütü CIA ile diğer yabancı güçlerin olduğunu iddia ediyor.

AB'nin Devrim Muhafızları'nı terör örgütü ilan etme hazırlığına tepki

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani, Devrim Muhafızları'nın Avrupa Birliği tarafından terör örgütleri listesine alınabileceği haberlerine 31 Ekim'deki basın toplantısıyla tepki gösterdi:

Umarız ki Almanya hükümeti ve diğer hükümetler yapıcı olmayan adımlarının sonuçlarını göz önüne alır ve karşılıklı çıkarları, gelip geçici siyasi heveslere ve duygusal kararlara kurban etmezler. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock 30 Ekim'de ARD'ye açıklamasında şöyle konuşmuştu:

Geçen hafta açıkça belirttiğim gibi yeni bir yaptırım paketi yürürlüğe koyacağız ve Devrim Muhafızları'nı nasıl terör örgütleri listesine alabileceğimizi değerlendireceğiz.

Emini'nin ölümünün 40. gün anmalarının yapıldığı 26 Ekim'de, başta toprağa verildiği Kürdistan Eyaleti'ndeki Sakkız kenti olmak üzere, İran'ın 31 eyaletinin yarısından çoğunda gösteriler düzenlenmişti.

Gözaltında tutulan kişilerin bu haftadan itibaren Tahran başta olmak üzere birçok şehirde mahkeme karşısına çıkarılması bekleniyor.

Bu arada, Almanya başkenti Berlin'deki İran Büyükelçiliği yakınında oturma eylemine devam edenlere yönelik saldırıda üç kişi yaralandı. "İran demokrasi istiyor" ve "Kadın, yaşam, özgürlük" yazılı kartonları yırtıp üç kişiyi sopalarla tartaklayan maskeli saldırganlar arabayla olay yerinden kaçtı. 

Berlin'de İranlı kadınlara destek için 80 bin kişi 23 Ekim'de "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganıyla yürümüştü.

 

Independent Türkçe, CNN, Tasnim, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU