Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı ve Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyad, Haşdi Şabi'ye bağlı büroların tüm vilayetlerde kapandığını ancak teşkilatların birleştirilmesi için 2 aylık ek süreye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Feyyad, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu ayın başında çıkarılan kararname uygulamaya konuldu ve tüm vilayetlerde Haşdi Şabi'ye bağlı bürolar kapatıldı. Haşdi Şabi mensupları ve taşınır malları uygun yerlere götürüldü" ifadelerini kullandı.
Söz konusu kararnameye göre Haşdi Aşair (Aşiret Güçleri) dahil olmak üzere Haşdi Şabi bünyesindeki tüm yapıların kaldırılarak teşkilatların birleştirilmesi konusuna da değinen Feyyad, bu işlem için ise iki aylık bir ek süreye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, 1 Temmuz'da yayımladığı kararnamede, Haşdi Şabi güçlerinin ismini taşıyan tüm büroların en geç 31 Temmuz'a kadar kapatılması talimatı vermişti.
Terör ilişkileri araştırmacısı ve güvenlik uzmanı Huşam el Haşimi, Haşdi Şabi ofislerinin kapatılma kararını Independent Türkçe’ye değerlendirdi.
“Ekonomik, mezhepsel ve siyasi açıdan çok sorun yaşanıyordu”
Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’nin emriyle Haşdi Şabi ofislerinin kapatılmasını iyi bir hamle olarak değerlendiren El Haşimi, silahlı örgütün Yeşil Bölge ile şehirlerden çıkarılması ve farklı bölgelerdeki sivillerle sürtüşmesini engellemesi açısından önemli bir adım olarak niteledi.
El Haşimi’ye göre, büroların kapatılması Arap sünnilerden oluşan bölge halkı ile çoğunluğu Arap şiilerden oluşan Haşdi Şabi arasında yaşanan çatışmaları da çözecektir.
Huşam el Haşimi, “İki taraf arasında ekonomik, mezhepsel ve siyasi açıdan birçok sorun yaşanıyordu. Haşdi Şabi’nin Irak Savunma Birlikleri’ne katılmasının sağlaması çok önemli bir gelişmedir” diye konuştu.
“İnanç, fikir ve ekonomik olarak İran’a bağlıdırlar”
2014’te Irak’ta IŞİD’in varlık göstermesiyle kurulan Haşdi Şabi’yi üç gruba ayıran El Haşimi, devamında şu bilgileri paylaştı:
“Genel görüşe göre bunlardan ilki olan İslami Direniş Hareketi; bunlar inanç, fikir ve ekonomik anlamda İran’a bağlıdır ve Haşdi Şabi’nin vurucu gücü olarak bilinir. İran’la yoğun bir ilişkileri var. Merkez bir politik üs haline gelmiş durumdalar. Kimileri hükümette, kimileri partide. Silahlı grupları, güçlü ekonomileri güçlü medyaları var. İran için mücadele edeceklerini sürekli dile getiriyorlar. İkinci grup da Ayetullah Ali el Sistani ve Mukteda es-Sadr’a bağlıdır. Bunların İran’la bir ilişkileri yoktur. Özellikle dini, inanç ve siyasi görüş olarak İran’la farklılık göstermektedirler. Üçüncü grup ise Haşdi Şabi’nin herhangi bir dini ekole bağlı olmayan, Sünni aşiretler, azınlıkların oluşturduğu İran’la bağlı olmayan gruplardan meydana gelir. Bunların ABD karşıtı veya İran yanlısı bir duruşları yok. Tarafsız durmayı tercih ediyorlar.”
Haşdi Şabi kimdir?
IŞİD’in 2014'te Musul'u ele geçirmesi ardından, Şiilerin dini mercii Ayetullah Ali el Sistani'nin fetvası üzerine kurulan Haşdi Şabi, Iraklı çeşitli Şii milis güçlerinden oluşuyor. Haşdi Şabi içerisinde az sayıda Sünni Arap ve Hristiyan gruplar da bulunuyor.
Kimi iddialara göre milis sayısı 120 binden fazla olan Haşdi Şabi gruplarının İran ile yakın ilişkileri bulunuyor. Bazı grupların finansmanın İran tarafından sağlandığı iddialar arasında yer alıyor.
© The Independentturkish