Ahmet Davutoğlu: Bahçeli, Erdoğan'ın liderliğini sınıyor

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu "Trump’tan aldığı ‘aptal olma’ mektubunu, Putin’e teslimiyetini, Ortadoğu ülkeleri önünde diz çökmesini unutturmaya çalışan Erdoğan, bugün gerçek anlamda bir liderlik sınavı ile karşı karşıyadır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu yarın kutlanacak Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak şunları kaydetti:

Geleceğimizi belirleme açısından son bir asrın belki de en kritik yılına giriyoruz. Kritik bir eşikteyiz. Ya Cumhuriyetimizi insan hak ve özgürlükleri temelinde gerçek anlamda kurumsallaşmış bir demokrasiyle taçlandıracağız ya da insan hak ve özgürlüklerini göz ardı eden, dar bir grubun çıkarlarını gözeten ve devlet bekasını buna göre tanımlayan otoriter bir yönetimle ne kadar süreceği kestirilemeyecek karanlık bir tünele gireceğiz. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimler sadece kişiler ve partiler arasında değil, farklı siyasi zihniyetler ve sistemler arasında bir seçim olacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi şemsiyesi altında buluşarak toplumu kutuplaştıran ve ülkenin kıt kaynaklarını yolsuzluklarla dar bir zümreye aktaran otoriter muhafazakarlık, otoriter milliyetçilik ve otoriter laiklik bir tarafta, güçlendirilmiş parlamenter sistem ile kapsayıcı ve katılımcı demokrasiyi insan hak ve özgürlükleri temelinde kurumsallaştırmak ve milli geliri tabana yaymak isteyen özgürlükçü muhafazakarlık, özgürlükçü milliyetçilik ve özgürlükçü laiklik bir tarafta.

Bir kez daha özgürlükçü muhafazakarlığı, özgürlükçü milliyetçiliği ve özgürlükçü laikliği savunan herkesi bu sınamalar karşısında ortak akıl ve basiretle önce bir araya gelmeye, sonra ortak bir amaç etrafında Cumhuriyetimizi insan hak ve özgürlükleri temelinde kurumsallaştırmak üzere ortak çaba sarf etmeye çağırıyorum 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalefet partilerinin bir araya gelerek oluşturduğu 6'lı masanın "böyle bir amaçla ortak bir iradeyle kurulduğunu" belirten Davutoğlu "Bakmayın Sayın Erdoğan’ın ve Sayın Bahçeli’nin altılı masayı alaya alma çabalarına. Onlar siyasetin bu zihniyet dönüşümünden korkuyorlar. İstiyorlar ki otoriter muhafazakarlığı, otoriter milliyetçiliği ve otoriter laikliği temsil eden Erdoğan, Bahçeli ve Perinçek ortak konsorsiyumu ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geri dönülemeyecek şekilde kurumsallaşsın" dedi.

"Mahir Ünal Cumhuriyet düşmanı değilse Erdoğan, Bahçeli’ye gereken cevabı vermek zorundadır"

thumbs_b_c_e305cf5898a8cabd6d8068401e49611c.jpg
Ahmet Davutoğlu: Bahçeli vesayeti altında siyaset yapan ve hüküm süren Erdoğan’dan şu ana kadar da bir ses çıkmadı Fotoğraf: AA

Davutoğlu şöyle devam etti:

Ama otoriterlerin ittifakı her zaman pamuk ipliğine bağlıdır, ilkesel değil konjonktüreldir. Bakın Bahçeli’nin son grup konuşmasına. ‘Adayımız belli, kararımız net’ diye kendisi için mitingler düzenlediği ortağı Erdoğan’ın en yakın çalışma arkadaşı olan AK Parti Grup Başkanvekili’ni ‘Cumhuriyet Düşmanı’ ilan etti Cumhuriyet Bayramı’nın hemen öncesinde. Bahçeli vesayeti altında siyaset yapan ve hüküm süren Erdoğan’dan şu ana kadar da bir ses çıkmadı.

Dünya lideri sloganları ile Trump’tan aldığı ‘aptal olma’ mektubunu, Putin’e teslimiyetini, Doğu Türkistan zulmüne suskunluğunu, Ortadoğu ülkeleri önünde birer birer diz çökmesini unutturmaya çalışan Erdoğan, bugün gerçek anlamda bir liderlik sınavı ile karşı karşıyadır.  Bahçeli, bu açıklamasıyla Erdoğan’ın liderliğini sınamaktadır. Onun bırakın dünya lideri ya da ülke lideri olmayı, parti liderliği de sınanmaktadır. Bahçeli üslubuyla söylersek ‘Cumhuriyet düşmanlığı ithamı taş gibi ağır, gülle gibi yıpratıcı, nükleer bomba gibi tahrip edicidir ve Cumhuriyet düşmanlarının bundan gerekli dersi çıkarıp bir daha baş kaldırmamaları için AK Parti Grup Başkanvekili’nin Meclis’teki ofisi kapatılmalı, hak etmediği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı elinden alınmalı, buna ses çıkarmayan mensubu bulunduğu parti derhal yasaklanmalıdır’. İlgili muhatap başka bir parti ya da STK temsilcisi olsaydı Bahçeli’nin konuşması muhtemelen bu şekilde devam ederdi, değil mi?

Sayın Erdoğan Bahçeli gibi düşünüyorsa, yani kendi grup başkan vekili eğer gerçekten Cumhuriyet düşmanı ise sadece görevinden değil, partiden de ihraç edilmeli, hatta onun için de bir fezleke hazırlanıp TBMM Başkanlığı’na gönderilmelidir. Yok eğer böyle değil ve yaklaşık 20 yıldır Erdoğan’ın en yakınında bulunan grup başkan vekili Cumhuriyet düşmanı değilse Erdoğan bu kez dönüp Bahçeli’ye gereken cevabı vermek zorundadır. Liderlik bunu gerektirir. Aksi takdirde kendi çalışma arkadaşlarına sahip çıkamayan bir lider olarak karizması ciddi şekilde çizilecektir.      

 

 

 

ANKA


 

DAHA FAZLA HABER OKU