Dünya Kupası için İspanya'dan Katar'a yürüyen futbolseverin akıbeti belli oldu

İran'a giren Santiago Sanchez'den haftalardır haber alınamıyordu

9 ayda 15 ülkeyi yürüyerek gezen Sanchez, Katar yolculuğunda İstanbul'a da uğramıştı (Instagram / @santiago_sanchez_cogedor)

2022 FIFA Dünya Kupası'nı izlemek için İspanya'dan Katar'a yürüyerek giden ve kaybolduğu düşünülen Santiago Sanchez'in İran'da gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Sanchez'in arkadaşı Francho Salamanca, 41 yaşındaki futbolseverin polis tarafından gözaltına alındığını ve başkent Tahran'daki bir hapishanede tutulduğunu söyledi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan Salamanca, Sanchez'le en son 2 Ekim'de haberleştiğini, kendisine İran'da katılmak istediğini fakat son anda planlarının değiştiğini belirtti.

İspanya Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki büyükelçilikte çalışan görevlilerin İranlı yetkililerle görüştüğünü ve şimdilik daha fazla bilgi paylaşamayacaklarını bildirdi. Gözaltıyla ilgiliyse açıklama yapılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Dışişleri Bakanlığı, BBC'nin yorum talebine yanıt vermedi.

Doğa yürüyüşçüsünün İran'da neler yaşadığı henüz tam olarak bilinmiyor.

Real Madrid taraftarı, ocakta başladığı yürüyüşünde Avrupa ve Türkiye'den de geçmişti.

Sanchez, İspanya'nın başkenti Madrid'den çıktığı yolculuğunda, uğradığı yerleri Instagram üzerinden takipçileriyle paylaşıyordu. Futbol hayranı, Katar'da İspanyol milli takımıyla görüşmeyi istediğini söylemişti.

Eski paraşütçü en son 1 Ekim'de Irak'tan İran'a girdiğini belirttiği bir paylaşım yapmıştı. Fakat ailesi uzun bir süre kendisiyle iletişim kuramayınca 17 Ekim'de Sanchez için kayıp duyurusunda bulunmuştu.

Norveç merkezli Kürt insan hakları grubu Hengaw, geçen ay patlak veren Mahsa Emini protestoları nedeniyle büyük çatışmaların yaşandığı ülkede, Sanchez'in İranlı güvenlik güçleri tarafından kaçırıldığını öne sürmüştü.
 


Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından, "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Muhalifler ve hak grupları, 22 yaşındaki Emini'nin polis sorgusunda işkence nedeniyle öldüğünü savunurken, Tahran Polisi kadının sağlık sorunu yaşayıp aniden bilincini kaybettiğini öne sürmüştü.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı ise (HRANA) yayınladığı raporda 32'si çocuk 26'sı güvenlik görevlisi olmak üzere en az 233 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etmişti.

Dünya Kupası, 21 Kasım-18 Aralık'ta Katar'daki 5 farklı şehir ve 8 stadyumda düzenlenecek.



Independent Türkçe, BBC, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU