Hindistan, Google'a bir ceza daha verdi

"Tek taraflı ve keyfi"

1998'de kurulan Google, dünyanın en değerli şirketlerinden biri (Reuters)

Hindistan, teknoloji devi Google'ı bir kez daha cezalandırdı. Hindistan Rekabet Komisyonu tarafından dün yapılan açıklamada şirketin, geliştiricilere Google Play'in faturalandırma sistemini kullanmaya zorlaması eleştirildi.

Komisyon geçen hafta teknoloji devini Google Chrome, YouTube, Google Haritalar ve diğer uygulamalarının hakimiyetini sağlamak için akıllı telefon üreticileriyle "tek taraflı anlaşmalar" yapmakla suçlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Google'ın, Android işletim sisteminin lisansını "kötüye kullandığını" belirten komisyon, şirkete bu tür uygulamalardan vazgeçmesi çağrısı yapmış ve rekabeti engellediği belirtilerek 13 milyar rupi (yaklaşık 3 milyar TL) vermişti.

Şirket hem ücretli uygulamalar hem de uygulama içi alışverişte Google Play'in faturalandırma sistemini kullanılmasını zorunlu kılıyor. Hindistanlı yetkililerse bunun yerine üçüncü tarafların ödeme sistemlerine izin verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Google'ın zorunluluğunu "tek taraflı ve keyfi" diye niteleyen Hindistan Rekabet Komisyonu, geliştiricilerin müşterileri ödeme için üçüncü taraf internet sitesine yönlendirmesine getirdiği yasağın ülke yasalarına aykırı olduğunu bildirdi.

Google'a bütün bu sebeplerden 9 milyar rupi (yaklaşık 2 milyar TL) daha ceza verildi.

Kararın ardından yapılan açıklamada Google, komisyonun suçlamalarını incelediklerini duyurdu.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, BBC, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU