Kraliyet Deniz Piyadeleri'nin alıkoyduğu İran tankerinin kaptanı, mürettebatın silah zoruyla diz çökmeye zorlandığını söyledi

Kaptanlar İngiliz askerlerin aşırı güç kullandığını belirtti

İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri'nin bu ayın başlarında alıkoyduğu İran’a ait petrol tankerinin kaptanı, İngiliz birliklerin gemiyi durdurduklarında “kaba kuvvet” kullandığını ileri sürdü.

Grace 1 isimli tanker Cebelitarık yönetimi tarafından İngiliz donanmasının yardımıyla, Avrupa Birliği yaptırımlarına aykırı şekilde Suriye’ye 2 milyondan fazla varil ham petrol taşıdığı şüphesiyle alıkonmuştu.

Grace 1 gemisinin isminin açıklanmasını istemeyen Hint vatandaşı kaptanı BBC’ye yaptığı açıklamada, Kraliyet donanmasının helikopterle gemiye indikten sonra silah zoruyla mürettebatı diz çökmeye zorladığını söyledi.

Kaptan, “Herhangi bir yönetmelik yoktu… Silahsız 28 mürettebatımız vardı. Şoktaydım, herkes şoktaydı” dedi. 

Kaptan sözlerini şöyle sürdürdü: 

Bir gemiye silahlı unsurlarla ve böylesi kaba kuvvetle nasıl gelirsiniz? Ne sebeple?

Helikopterin gemiye inişini “çok tehlikeli bir hareket” diye nitelendiren kaptan, kendisinin “şirket kurallarını uyguladığını” kaydetti.

Kaptanın alıkonmayla ilgili ifadeleri, Cebelitarık polisinin “minimum güç” kullanıldığı iddiasıyla çelişiyor.

İngiliz Savunma Bakanlığı Sözcüsü, tankerin alıkonmasının “uluslararası kurallara ve normlara uygun bir şekilde” gerçekleştiğini belirtti.

Sözcü, “Silahlı kuvvetlerimiz profesyonellikte en yüksek standartlara sahip” diye ekledi.

Grace 1 tankerinin Suriye’ye gittiği iddialarını reddeden İran, gemisinin alıkonmasına Hürmüz Boğazı’nda İngiliz bandıralı bir tankeri ele geçirerek karşılık vermişti. Son derece önemli bir nakliye güzergahı olan Hürmüz Boğazı, Tahran ile Batı arasında giderek derinleşen sürtüşmenin kızıştığı nokta oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Tahran yönetimine yönelik yaptırımları yeniden devreye sokmasıyla ABD ile İran arasındaki tartışmanın derinleştiği dönemde, Hürmüz Boğazı’nda son aylarda gerginlik tırmandı.

İngiltere ve ABD İran’ı, Ortadoğu’nun petrol üretici ülkelerini dünyanın geri kalanıyla buluşturan nakliye koridoru olan boğazda tankerlere bir dizi saldırı düzenlemekle suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grace 1 alıkonduktan iki hafta sonra, İngiliz bandıralı Stena Impero adlı petrol tankeri Hürmüz Boğazı’nda ilerlerken İran Devrim Muhafızları birlikleri tarafından aniden denizden ve havadan kuşatılmıştı. Sürat teknelerinin etrafını sardığı tankerde kontrolü sağlamak isteyen maskeli silahlı adamlar helikopterden gemiye inmişti.

İran Devrim Muhafızları, Stena Impero’ya “uluslararası denizcilik kurallarına uymadığı gerekçesiyle” el konduğunu bildirmişti. Fakat İranlı yetkililer o günden beri İngiliz bandıralı tankere, Grace 1 gemisinin ele geçirilmesine misilleme olarak el konduğunu ima ediyor.

Bugünlerde İngiltere, Hürmüz Boğazı’nda güvenli taşımacılık yapılmasını sağlamak için Avrupa idaresinde bir deniz koruma misyonu kurma arayışında. İngiltere ayrıca boğazda seyreden İngiliz bandıralı gemilere eşlik etmesi için Kraliyet Donanması’nı da bölgeye gönderdi. İngiliz HMS Montrose fırkateyni yeni görevlendirme kapsamında ilk icraatını geçen hafta gerçekleştirdi. 

Reuters’a göre, Avrupalılar tarafından yönetilecek koruma misyonu fikrine Fransa ihtiyatlı yaklaşıyor. ABD ise Almanya’nın misyona katkı sunmasını salı günü resmen talep etti.

ABD’nin Berlin Büyükelçiliği sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini sağlamaya ve İran saldırılarıyla mücadele etmeye yardımcı olması için Almanya’nın Fransa ve İngiltere’ye katılmasını resmen talep ettik. Alman hükümetinin üyeleri seyrüsefer özgürlüğünün korunması gerektiği konusunda netler… Bizim sorumuz, bunun kimin tarafından korunacağı” ifadesini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in koalisyonunun küçük ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (SPD) içinde ABD öncülüğündeki bir misyonda yer alma hususunda ciddi bir itiraz bulunuyor. 

SPD’nin dış ilişkiler sözcüsü Nils Schmid, Stuttgarter Zeitung’la mülakatında, “Alman hükümeti, Hürmüz Boğazı’nda nakliye faaliyetlerini korumak için ABD’nin askeri misyonu, Sentinel operasyonuna katkı sunmayı zaten reddetti” ifadesini kullandı.

Schmid, “Böyle de kalmalı. Aksi taktirde, ABD’nin yanında İran’a karşı savaşa çekilme riski bulunuyor” diye ekledi.

Reuters’tan da yararlanılmıştır


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU