Plastiğin yerini alacak malzeme belli oldu: Şeffaf tahtalar

Bilim insanları şeffaf tahtaların çevreye etkisini inceledi

Şeffaf tahtaların doğada çözünürken çevreye polietilene kıyasla daha az zarar verdiği görüldü (Anish M. Chathoth)

Bilim insanları, yeni bir araştırmayla kullanımı yeni yeni yaygınlaşan şeffaf tahtaların plastiğin yerini alabileceğini ortaya koydu.

Hakemli bilimsel dergi Science of the Total Environment'da yayımlanan makaleye göre bu malzeme, plastiklerin kullanıldığı araç camları, ambalajlar, biyomedikal cihazlar ve çok daha farklı ürün ve alanlarda kullanım potansiyeline sahip olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan şeffaf tahtalar plastikten daha çevre dostu olsa da bilim insanlarına göre hâlâ cam malzemelerden daha dezavantajlı bir konumda.

Yine de teknolojinin gelişmesi ve malzemenin iyileştirilmesiyle birlikte şeffaf tahta üretiminde çevreye verilen zarar azaltılabilir.

Şeffaf tahtalar gerçek odunlardan dayanıklılığı sağlayan lignin maddesinin alınmasıyla üretiliyor.

Lignin alımında yaygın olarak metakrilat polimer kullanılıyor ancak bilim insanları, son çalışmada bunun yerine sodyum kloritin kullanılmasıyla çevreye verilen hasarın azaltabileceğini ifade etti.

İlk olarak 1992'de Alman bilim insanı Siegfried Fink'in ürettiği şeffaf tahtalar şimdiye kadar inşaat, enerji depolaması, esnek elektronikler ve paketleme gibi alanlarda kullanıldı.

 

Independent Türkçe, Science Direct, WebTekno

DAHA FAZLA HABER OKU