Booker Ödülü'nü kazanan Sri Lankalı yazar Karunatilaka, kendine otosansür uygulamış: "Tek bir kişi gücense İslamofobik ilan edilirsiniz"

"Charlie Hebdo'dan itibaren bu gerçek bir sorun haline geldi"

Karunatilaka, Sri Lanka'nın başkenti Columbo'da orta sınıf bir ailede büyüdü (AFP)

Edebiyat dünyasının prestijli ödüllerinden Booker Ödülü'nü kazanan Sri Lankalı yazar Shehan Karunatilaka, otosansür ve islamofobiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yazar, 2022 Booker Ödülü'nü başarılı hiciv romanı Maali Almeida'nın Yedi Ayı sayesinde kazanmasına rağmen kendine otosansür uygulamak zorunda kaldığını aktardı.

Karunatilaka'nın ikinci romanı olan Maali Almeida'nın Yedi Ayı, 2011'de yayımlanan Chinaman adlı ilk romanından 10 yıl sonrasını işliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Roman, 1990’da ölü olarak uyanan bir fotoğrafçının hikayesini anlatıyor. Onu kimin öldürdüğü hakkında hiçbir fikri olmayan Maali'ye cinayeti kimin işlediğini bulması için sadece 7 gece süre tanınıyor.

Romanın arka planında ise 1980'lerde ülkeyi sarsan Lankan İç Savaşı var. Gizemi çözmeye çalışan Maali'nin eline "hükümetleri devirecek" güçte bir kutu savaş fotoğrafı geçiyor.

Sri Lanka'da 2009'a kadar süren iç savaş, Tamil Kaplanları'nın adanın kuzeyinde ve doğusunda bağımsız bir Tamil devleti kurma amacıyla hükümete karşı ayaklanmasıyla başlamıştı. 26 yıl süren çatışmaların ardından Sri Lanka Ordusu'nun galibiyetiyle iç savaş sona ermişti.

Pazartesi gecesi ödülünü Konsort Kraliçe Camilla'dan alan Karunatilaka, ödül konuşmasında Salman Rüşdi'ye yönelik suikast girişimine de değinmiş ve bu olayın ardından birkaç kısa öyküsünü sansürlediğini ifade etmişti.

Bunun üzerine The Telegraph'a açıklamalarda bulunan yazar, "Hazırladığım bir öykü derlemesinde radikalleşmiş bir Maldivli genç hakkında bir hikaye yazmıştım ama eşim onu ​​çıkarmamı önerdi" dedi:

İşinize tek bir kişi gücense hemen İslamofobik ilan edilirsiniz. Yani evet bu düşünceler benim kafamda dolaşıyor.

Sri Lanka'da yazarların dini grupları öfkelendirdiği durumda nelerle karşılaştığını anlatan Karunatilaka, "Hindistan'dakiyle aynı küfür yasalarına sahip değiliz ama yine de sizi hapse atabilirler" ifadelerini kullandı:

Birkaç yıl önce Sinha azınlığına mensup bir yazar, din adamları arasındaki cinsel istismara dair kısa bir hikaye yazdığı için hapsedildi.

Öte yandan Booker Ödülü, İngilizcede yayımlanan eserlere veriliyor. Romanıyla 50 bin sterlinlik ödül kazanan Karunatilaka ise İngilizce yazmanın romancılara güvenli bir alan sağlamadığını belirtti:

Orta sınıfsanız ve İngilizce yazıyorsanız, muhtemelen daha güvende olduğunuzu düşünürler. Ama evet, Charlie Hebdo'dan itibaren bu gerçek bir sorun haline geldi.

Tamilce ve Sinha dilinde yazılmış birçok romanının da İngilizceye çevrilmesini isteyen yazar, bu yüzden kabul konuşmasını üç dilde yaptı. Ödülüyle ne yapmak istediği sorusuna ise şöyle cevap verdi:

Kütüphaneler kurduğumu düşünmek istiyorum. Belki de kuracağım ama önce muhtemelen yeni bir gitar alacağım.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, The Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU