KidsRights raporu: Küresel iklim değişikliği 1 milyar çocuğun hayatını tehdit ediyor

Salgında 286 bin çocuk gıda ve ilaç yetersizliğinden öldü

Çocuklar için ölümcül olabilen dang humması sivrisineklerle bulaşıyor ve Bangladeş gibi ülkelerde sık görülüyor (AFP)

Hollanda'da yayımlanan yeni bir rapora göre, yaklaşık 1 milyar çocuğun hayatı küresel iklim değişikliği nedeniyle "son derece yüksek risk" altına girerken, son 10 yılda gençlerin yaşam koşulları dünya genelinde kötüye gitti.

Merkezi Amsterdam'da bulunan çocuk hakları vakfı KidsRights ile Erasmus Üniversitesi yayımladıkları ortak raporda, dünyadaki çocukların üçte birinin (yaklaşık 820 milyon) aşırı sıcak hava dalgasına maruz kaldığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda aktarılan Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uzman kuruluşların verilerine göre, 920 milyon çocuk susuzluk çekiyor, 600 milyon çocuk sıtma ve dang humması gibi hastalıklarla mücadele ediyor.

KidsRights kurucu başkanı Marc Dullaert, bulguların gelecek kuşaklar için endişe uyandırdığını belirterek şöyle dedi:

Hızla değişen iklim koşulları artık onların geleceğini ve temel haklarını tehdit ediyor. Geçen 10 yılda çocukların yaşam standartlarında hiçbir belirgin iyileşme görülmedi. Üstelik, yaşam koşulları Kovid-19 salgını nedeniyle ciddi ölçüde kötüleşti.

Raporu hazırlayan uzmanlar, dünya genelinde 5 yaş altındaki 286 bin çocuğun pandemi döneminde gıda veya ilaç yoksunluğu sebebiyle hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Son 4 yılda çocuk işçi sayısının 8.4 milyon artarak 160 milyonu geçtiği de raporda kaydedildi.

Çocuk haklarının ve çocuklara sunulan eğitim, sağlık ve çevre koşullarının BM ölçütlerine göre puanlandığı endekste 185 ülke arasında ilk sıraları İzlanda, İsveç, Finlandiya, Hollanda ve Almanya alırken, Türkiye 25. oldu. Afganistan ile Çad ve Sierra Leone gibi ülkeler listenin sonlarında yer aldı. 

Ülkeler sıralamasında geçen yıla kıyasla belirgin bir değişiklik görülmezken, Angola'nın çocuk ölüm oranını yarı yarıya indirmesinden ve Bangladeş'in aşırı zayıf çocuk sayısını azaltmasından övgüyle bahsedildi. Karadağ ise çocuklar arasındaki aşılama oranının düşüklüğü nedeniyle eleştirildi.

BM tarafından 18 Ekim'de yayımlanan "Sözünüzü Tutun" başlıklıl iki yıllık raporda da, dünya genelinde 2021'de 25 milyon çocuğun aşılanmamış ya da yeterli seviyede aşılanmamış olduğu aktarılarak, bu sayının 2019'a göre 6 milyon fazla olduğuna dikkat çekildi. 

 

Independent Türkçe, AFP, KidsRights, UNICEF

DAHA FAZLA HABER OKU