İran asıllı Amerikalılar, cumartesi günü kötü şöhretli bir hapishanede çıkan yangında 8 kişinin öldüğü İran genelinde büyüyen ve tırmanan protestoları desteklemek amacıyla pazar günü Beyaz Saray'ın önünde gösteri düzenledi.
Protesto, başörtüsü takmadığı için gözaltına alındıktan sonra İran polisinin nezaretinde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünden bu yana Berlin, New York ve dünyanın diğer şehirlerinde son haftalarda meydana gelen diğer protestolarla birlikte gerçekleşti.
Amini'nin ölümü hem Tahran sokaklarında ve diğer şehirlerdeki protestolara hem de İslam Cumhuriyeti'ne karşı daha ince meydan okuma eylemlerine yol açtı; çok daha fazla kadın toplum içinde başörtüsüz görülmeye başlandı, bazılarıysa saçlarını kesti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uluslararası insan hakları grupları, protestoların başladığı geçen aydan bu yana 200'den fazla kişinin öldürüldüğünü söylüyor. Cumartesi günü, ulusal güvenlik suçlamalarıyla karşı karşıya olan pek çok kişinin kaldığı düşünülen Tahran'daki Evin hapishanesinde çıkan yangında, 8 mahkum hayatını kaybetti. Hükümet karşıtı protestocular ve pazar günkü protestoyu düzenleyen Organization of Iranian-American Communities (İran asıllı Amerikan Toplulukları Örgütü) de dahil diğer gruplar, yangının başlamasından rejim güçlerini sorumlu tuttu. The Independent, henüz bu iddiayı doğrulayamadı.
İran hükümetine muhalif İran Ulusal Direniş Konseyi'nin seçilmiş başkanı Meryem Recavi "Tüm göstergeler (Evin'deki) yangının önceden tasarlanmış bir plan olduğuna işaret ediyor" diye yazdı.
Recavi, "(Birleşmiş Milletler) ve (Genel Sekreter) dini rejimin liderlerini sorumlu tutmalı" diye devam etti.
İran'ın dört bir yanında, üniversitelerde ve kamusal alanlarda haftalardır devam eden protestolar, onlarca yıldır popülist bir hareketin hükümetin meşruluğuna karşı en cesur meydan okuması olarak görülüyor. Organizatörlere göre pazar akşamı başkanlık konutu dışında düzenlenen etkinliğe yaklaşık 200 kişi katıldı.
Gösteriler, Tahran ve Washington'ın 2015'te Obama yönetiminde imzalanan İran nükleer anlaşmasının yeniden başlatılmasına ilişkin müzakerelere devam ettiği dönemde patlak verdi. Anlaşmaya Washington'daki muhafazakar dış politika çevreleri karşı çıkarken, İran'ın savaş riski olmadan nükleer silah geliştirmesini engelleme potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle pek çok liberal Demokrat destek veriyor.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar
© The Independent