Uzaylı spekülasyonlarına yol açan tuhaf nesne nihayet bilimsel olarak açıklandı

Görüntüler ilk ortaya çıktığında "çılgın" olarak nitelendirilmişti

(NASA-ESA-CSA-STScI-JPL-Caltech)

Bazılarının uzaylı olduğunu düşünmesine yol açacak kadar tuhaf olan uzay nesnesi nihayet açıklandı.

James Webb Uzay Teleskobu geçen aylarda düzgün, dairesel dalgalanmalarla çevrili uzak bir yıldızın fotoğrafını çekmişti. Görüntü, uzmanlar tarafından hemen "çılgın" olarak nitelendirilmiş ve uzaylıların yarattığı, ışık yılları boyunca uzanan bir yapıyı gösterebileceği yönünde spekülasyonlara yol açmıştı.

WR140
JWST görüntüsüne karşı WR140 modeli (Soldaki resim: NASA/ESA/CSA/STScI/JPL-Caltech. Sağdaki resim: Yinuo Han/Peter Tuthill/Ryan Lau)


Şimdi bilim insanları, WR140 olarak bilinen yıldızın etrafındaki tuhaf yapılar için bir açıklama bulduklarına inanıyor. Uzaylılar kadar sıradışı olmasa da yine de çok tuhaf.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları dün Nature ve Nature Astronomy'de yayımlanan makalelerinde, görünüşte yıldızın etrafını saran 17 eşmerkezli halkanın aslında bir dizi "toz kabuğu" olduğunu belirtiyor. Bunlar, yörüngede birbirine kilitlenmiş biri ölmekte olan iki yıldızın etkileşimlerinden oluşuyor.

Yıldız düzenli olarak duman halkası fırlatıyor ve bu dumanlar yıldızlararası rüzgar tarafından etrafa savruluyor.

Her iki makalenin de ortak yazarı, Sidney Üniversitesi'ndeki Sidney Astronomi Enstitüsü'nden Profesör Peter Tuthill, "WR140, kurulmuş saat gibi her 8 yılda bir yontulmuş bir duman halkası çıkarıyor ve bu halka daha sonra yıldız rüzgarında balon gibi şişiyor" dedi.

8 yıl sonra ikili yörüngesine geri döndüğünde, bir öncekinin aynısı ve bir dizi dev iç içe geçmiş matruşka bebeği gibi bir öncekinin balonunun içinde uzaya doğru akan başka bir halka ortaya çıkıyor.

WR140 ikilisi aslında devasa, ölmekte olan bir Wolf-Rayet yıldızı ve onun daha da büyük bir üstdev olan eşinden oluşuyor. İkisi 8 yıllık bir yörüngede birbirlerine yapışmış durumda.

İkili birlikte güçlü ve yoğun rüzgarlar yaratarak teleskopta görülebilen toz bulutlarını itiyor. (Bulgular aynı zamanda bilim insanlarının ışığın uzayda tozu iterken yarattığı etkiyi incelemelerine de olanak sağladı ki bu da aynı araştırmada açıklanıyor).

Profesör Tuthill, "Bir anlamda, dışarı akışın nedeninin bu olması gerektiğini her zaman bilsek de işin içindeki fiziği bu şekilde görebileceğimizi hiç hayal etmemiştim" dedi.

Şimdi verilere baktığımda WR140'ın bulutunun tozdan yapılmış dev bir yelken gibi açıldığını görüyorum. Yıldızdan gelen foton rüzgarını yakaladığında, tıpkı bir yatın kuvvetli bir rüzgarı yakalaması gibi ileriye doğru ani bir sıçrama yapıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU