Ünlü robot Lordlar Kamarası'nda "Yapay zeka tehdit mi?" sorusunu cevaplayacak

Ai-Da, yapay zekanın yaratıcı endüstrilerde oluşturabileceği tehditten bahsedecek

(Aidan Meller)

Gelecek hafta "gerçekçi bir robot", Birleşik Krallık Lordlar Kamarası'na hitap ederek türünün ilk örneği olacak ve yapay zekanın yaratıcı endüstrilere tehdit olup olmadığına dair soruları yanıtlayacak.

Adını 19. yüzyıl matematikçisi Ada Lovelace'tan alan robot Ai-Da sanat, tasarım, moda ve müzik endüstrilerinin geleceğine ilişkin bir soruşturma kapsamında Lordlar Kamarası İletişim ve Dijital Komitesi'ne ifade verecek.

Oxford'da modern ve çağdaş sanat uzmanı Aidan Meller'ın tasarladığı ve ardından Cornwall'da Mühendislik Sanatları tarafından inşa edilen Ai-Da, daha önce, Platin Jübile'nin öncesinde II. Elizabeth'in bir portresini çizmişti. Robotun gözlerinde kameralar var ve insan özelliklerini işlemek için bilgisayar algoritmaları kullanıyor.

Meller, "Ai-Da'nın görsel sanatçı olarak yetenekleri, sanat dünyasının ve yaratıcı endüstrilerin temellerini tartışmaya açıyor" dedi.

Ai-Da'nın Lordlar Kamarası'ndaki ilk konuşması, bir yapay zeka robotunun dünyayı nasıl gördüğünü ve bunun yaratıcılığın geleceği için ne anlama geldiğini anlamamıza yardımcı olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meller, The Independent'ın Ai-Da'nın yanıtlarını nasıl vereceğine dair daha fazla bilgi talebine dönmedi.

Yapay zekanın yarattığı sanat eserleri, son zamanlarda, basit istemlere dayanarak karmaşık sanat eserleri yaratabilen DALL-E veya Midjourney gibi araçlara tepki gösteren sanat toplulukları tarafından eleştiriliyor. Bu makinelerin eğitildiği veri setleri internetten toplanıyor ve genellikle sanatçıların izni olmadan sanat eserlerini kullanıyor.

Bazı sanatçılar, şirketlerin bu araçları insan yaratımıyla eğitildiklerinin farkında olmadan kullanmalarından; böylece kendilerine fırsat ve para kaybettirmelerinden korkuyor.

Dahası, herhangi bir yapay zekanın bir tartışmaya anlamlı şekilde ne ölçüde katkıda bulunabileceği, doğal dil işleme (yapay zekanın metin ve konuşma üretebildiği teknoloji) insanlar tarafından eğitildiği ve bu nedenle yalnızca ona verilen girdiyi yansıttığı için tartışmalı.

Bu etki, Meta'nın yapay zekalı sohbet sisteminin Yahudi düşmanı yorumlar yayımladığının görülmesi veya insanların sosyal medya profillerinden gelen bilgileri kullanarak ölü sevdiklerini yeniden yaratması gibi örneklerde birçok kez gösterildi.

Suudi Arabistan'da vatandaşlık verilen ve komut yazılımı kullanarak soruları cevaplandıran robot Sophia hakkında da benzer birçok eleştiri yapılıyor.

Meta'nın yapay zeka bilimcilerinden Yann LeCun, "Yorumların çoğu, birçok kişinin bu (mekanik olarak sofistike) animatronik kuklanın akıllı olduğunu düşünerek kandırıldığını ortaya koymasa çok eğlenceli olurdu" dedi.

Öyle değil. Duygusuz, fikirsiz ve ne söylediğine dair anlayışı sıfır. Canı yanmaz. O bir kukla.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU