ABD Başkan Yardımcısı Harris: Asya'da korkmadan hareket edeceğiz

ABD yönetimi, ‘Tek Çin Politikası’ konusundaki tutumunun değişmediğini yineledi ancak Çin ile Tayvan arasındaki egemenlik konusunda pozisyon almadı

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Japonya'daki bir üste konuşma yaptı. Fotoğraf: DPA

 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ülkesinin Tayvan Boğazı da dahil olmak üzere Asya'da ‘korkmadan ve tereddüt etmeden’ hareket edeceğini duyurdu.

ABD yönetimi, ‘Tek Çin Politikası’ konusundaki tutumunun değişmediğini yineledi ancak Çin ile Tayvan arasındaki egemenlik konusunda pozisyon almadı.

Harris temmuzda uğradığı suikastta yaşamını yitiren eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin cenazesine katılmasından bir gün sonra Japonya'daki bir üste ABD askerlerine hitap etti.

Pekin'i Doğu ve Güney Çin Denizlerinde ‘rahatsız edici davranışlarda bulunmak’ ve ‘Tayvan Boğazı'nda provokasyonlar yapmakla’ suçlayan Harris “ABD, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı özgürlük ve Hint-Pasifik bölgesindeki dışa açıklığın temel taşlarından biri olarak görüyor" dedi.

Harris sözlerini şöyle sürdürdü:

Uluslararası hukukun izin verdiği her yerde korkmadan veya tereddüt etmeden hareket etmeye ve çalışmaya devam edeceğiz. Washington, Çin'in Tayvan'ı ele geçirmeye yönelik herhangi bir tek taraflı girişimine karşı, adanın savunmasında desteği sürdürecek. Washington, Çin ile çatışma istemiyor. Ancak statükoyu tek taraflı olarak baltalamaya çalışan Pekin'in saldırgan davranışlarını sürdüreceğini tahmin ediyoruz.


Harris, Tokyo yakınlarındaki Yokozuka Deniz Üssü'ndeki ABD askerlerine yaptığı konuşmada, Moskova'nın Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde düzenlediği referandumla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Rusya’yı ‘başka bir egemen devletin topraklarını ilhak etmeye çalışmakla’ suçladı. ABD Başkan Yardımcısı daha sonra çarşamba akşamı Güney Kore’ye gitmek üzere Japonya'dan ayrıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price pazartesi günü yaptığı açıklamada, Washington'ın Çin ile Tayvan arasındaki egemenlik konusunda bir tavır almadığını kaydetti. Price düzenlediği basın toplantısında, Washington'ın, Tek Çin Politikası’nın ‘Tayvan'ın Çin'in bir parçası olduğu ve ABD'nin Çin'in Tayvan üzerindeki toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğu’ inancını destekleyip desteklemediğine ilişkin bir soruya yanıt verdi. Tayvan Boğazı'ndaki eylemlerinde ve manevralarında daha zorlayıcı ve korkutucu hale gelen Çin'in ülkesi ile aynı umudu paylaşmıyor gibi göründüğünü söyledi.

Pekin, Washington'ı Tek Çin Politikası’nın içini boşaltmakla ve Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemekle suçluyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos ayı başlarında konuya dair memnuniyetsizliğini göstermek için yaptığı ziyaretten sonra, Washington Tayvan çevresindeki askeri manevralarını artırdı.

Dikkatler, ABD Dış İlişkiler Komitesi tarafından bu ayın 14'ünde onaylanan ve Tayvan'a yönelik muameleye ilişkin bir hüküm içeren Tayvan Politika Yasası’nı onaylamaya hazırlanan ABD Senatosu'na çevrildi.

Washington'ın Tek Çin Politikası olarak nitelediği durum ile Pekin'in Tayvan üzerindeki egemenliğini vurgulayan Tek Çin İlkesi’nin birbirinden farklı olduğu biliniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU