NFT tanıtımında Frida Kahlo'nun yaptığı çizimi yakan iş insanına soruşturma açıldı

Yakılan eserin değeri 10 milyon dolar

1954'te 47 yaşında hayata gözlerini yuman Frida Kahlo'nun toplamda 143 tablosu var (Frida.nft)

Meksika, Frida Kahlo'nun milyonlarca dolar değerindeki bir çizimini yakan milyoner hakkında soruşturma başlattı.

Ulusal Güzel Sanatlar ve Edebiyat Enstitüsü'nün dün yaptığı açıklamada, "Sanatsal bir eserin kasten tahrip edilmesi arkeolojik, sanatsal ve tarihi eserlerle bölgelere ilişkin federal yasalar açısından suç teşkil ediyor" ifadesi kullanıldı. Meksikalı sanatçının bütün eserleri, ülkesinde kültürle miras olarak kabul ediliyor.
 


Meksikalı-Amerikalı Martin Mobarak'in 2015'te 10 milyon dolara satın aldığı çizim, Kahlo'nun günlüğündeki eserlerden biri.

Mobarak, "Fantasmones Sinistros" (Uğursuz Hayaletler) adlı eseri Frida.NFT adlı projesi kapsamında ABD'nin Miami kentinde 30 Temmuz'da düzenlenen etkinlikte dijital eserlerin satışını teşvik etmek için yakmıştı

Kalabalığı "Bugün burada yapacağımız şey, binlerce çocuğun hayatını değiştirecek. Umarım bugün buradaki herkes anlayışla karşılar. Umarım herkes bunun olumlu tarafını ve bırakacağı mirası görebilir" diyen iş insanı, eseri ateşe vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket çizimin, "eserle tek gerçek bağlantı" diye tanımladığı 10 bin NFT'sini satıyor. NFT sahiplerinin gelecek ayki başka bir "tarihi etkinlikte" kendilerine katılabileceğini bildiriyor.

Mubarak ayrıca dijital eserlerin satışından elde edilecek gelirle Meksika'daki Güzel Sanatlar Sarayı, Frida Kahlo Müzesi ve hasta çocuklarla ilgili bazı hayır kurumlarına bağış yapılacağını söylemişti.

Ancak Güzel Sanatlar Sarayı'nın ne şirketten ne de Mobarak'ten herhangi bir bağış almadığı açıklandı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyuran Ulusal Güzel Sanatlar ve Edebiyat Enstitüsü, "orijinal bir eserin yok edilmesi veya çoğaltılmasıyla ilgili" bilgilerin toplandığını ifade etti.

NFT nedir?

Açılımıyla "Nitelikli Fikri Tapu" değişimi mümkün olmayan para ya da çip diye tanımlanıyor.

NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.

Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.

Bunların sergilendiği ve açık artırmayla satılabildiği dijital pazarlar arasında OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi sanal platformlar yer alıyor.

 

Independent Türkçe, Metro, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU