Davutoğlu, başbakanken çıkartamadığı yasayı anlattı: Vize muafiyetimiz olacaktı

"Parti içinde darbe yapıldı. Siyasi ahlak yasası engellendi, yolsuzlukların önü açıldı"

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, başbakanlık yaptığı dönemde siyasi ahlak yasasının çıkartılmasının engellendiğini ifade etti. Davutoğlu’nun ifadesine göre bu yasa çıkarılsaydı Türkiye vatandaşları, Avrupa Birliği’ne vizesiz girebilecekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davutoğlu, dün akşam Habertürk kanalında Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. Gelecek Partisi lideri, vize muafiyeti konusunda şunları kaydetti:

Eğer AB ile kabul ettiğimiz mutabakat uygulanmış olsaydı şu anda Türk vatandaşları vizesiz olarak Avrupa'ya gidecekti. 1 milyon Suriyeli de Avrupa'ya geçmiş olacaktı. Bizim o mutabakatı uygulamak yerine önce bana karşı operasyon çekildi sonra da AB'den uzaklaştırılacak politikalar benimsendi. Başbakanlığım engellenmeseydi, 30 Haziran 2016 tarihinde bütün vatandaşlarda vize serbestiyeti olacaktı. Gümrük Birliği'nin revizyonu çok hayatiydi, yapılamadı. AB zirveleri ana parametrelerdi. Vize muafiyetinde siyasi ahlak yasası şartı vardı.

Siyasi ahlak yasası çıksın, terörle mücadelede şartlar vardı. Onları zamana yaymıştık. Siyasi ahlak yasası iki sebeple engellendi. Bir benim Başbakan olarak yolsuzluklarla mücadelemi engellemek için iki Türkiye'nin AB ile yoğun ilişkilerine girmesini engellemek için. Ayrıldığım gün komisyon başkanı Juncker ile görüştüm. 'Ben ayrılıyorum ama Türkiye'yi vize muafiyeti çıksın' dedim. Onlar da 'önce siyasi ahlak yasası çıksın' dedi. Türkiye'nin kurucu olduğu Avrupa Konseyi'nden şu anda ihraç noktasına geldi. Nisan 2016'da Avrupa Konseyi'nde 6 büyük ülkeden biriydik. Bizim Türkçe resmi dil olmuştu. O güzel Türkçemizle AB Konseyi Parlamenter Meclisi'nde Türkçe hitap ettim ben. Ondan bir ay sonra parti içinde darbe yapıldı, hem siyasi ahlak yasası engellendi, yolsuzlukların önü açıldı.

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU