Pelosi'nin Ermenistan'daki ifadelerine Türkiye, Azerbaycan ve Rusya'dan tepki

Ermenistan'a bir ziyaret gerçekleştiren Pelosi, sınırda yaşanan çatışmalar konusunda Azerbaycan tarafını suçlamıştı

Fotoğraf: Reuters

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalara ilişkin sözlerine Türkiye, Rusya ve Azerbaycan'dan tepki geldi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermenistan ziyaretinde yaptığı açıklamalara tepki göstererek, "Tarihi ve güncel gerçeklerle bağdaşmayan, iyi niyetten tamamen uzak, taraflı bakış açısını yansıtan ve diplomatik çabaları sabote eden açıklamalar asla kabul edilemez Beyaz Saray yönetimi, Ermeni diasporasının oylarına göz kırptığı açıkça belli olan Pelosi ve beraberindeki lobi destekli birkaç siyasetçinin Karabağ sorununa ilişkin söylemlerinin, ABD'nin resmi görüşünü yansıtıp yansıtmadığına açıklık getirmelidir" ifadelerini kullandı.

Bölgede kalıcı barış ve istikrara şiddetle ihtiyaç duyulan bir dönemde tüm uluslararası aktörleri hakkaniyetli, sağduyulu ve her şeyden önce sorumlu şekilde davranmaya davet eden Oktay, 30 yıldır haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal altında tutulan anavatan topraklarını azat etmek için cansiparane mücadele veren Can Azerbaycan'ın yanında durmaya kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Azerbaycan'dan açıklama

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pelosi'nin bölgedeki durumu çarpıtan açıklamalarının, Azerbaycan'da derin üzüntü ile karşılandığı, Azerbaycan'a yönelik asılsız ve haksız suçlamaların kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada, 12 Eylül'ü 13 Eylül'e bağlayan gece, sınırda meydana gelen çatışmanın Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik geniş çaplı askeri provokasyonu olduğu, bu provokasyonun Azerbaycan ordusu tarafından engellendiği, tüm sorumluluğun Erivan yönetimine ait olduğu kaydedildi.

Pelosi'nin Ermeni yanlısı bir politikacı olarak bilindiği ve heyetinde Ermeni yanlısı kongre üyelerinin bulunmasının bunu doğrudan gösterdiğine işaret edilen açıklamada, "ABD'de Kongre ara seçimleri döneminin yaklaştığını göz önünde bulundurursak, Pelosi'nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD'deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığı görülüyor. ABD'nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınması kabul edilemez" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, "adaletten bahseden Pelosi'nin, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırganlık politikası, Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıl işgal altında bulunması ve yüz binlerce Azerbaycanlıya karşı yapılan etnik temizlikle ilgili bugüne kadar herhangi bir tutum sergilemediği" vurgulandı.

Pelosi'nin açıklamalarının, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbe niteliği taşıdığı ve bölgede gerginliğin tırmanmasına hizmet ettiği aktarıldı.

Rusya: Bölgedeki durumu istikrara kavuşturmaya yardımcı olmayacak

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Pelosi'nin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınır çatışmalarının sebebine yönelik "yüksek tonlu beyanatının" bölgedeki durumu istikrara kavuşturmaya yardımcı olmayacağını belirtti.

Azerbaycan ve Ermenistan çatışmalarına "sakin ve sağduyulu bir yaklaşımın" olumlu sonuç verebileceğini açıklayan Peskov, "Sakin ve sağduyulu bir yaklaşımla yapılan herhangi bir şey ilişkilerin normalleşmesine ve sınırdaki durumun istikrara kavuşmasına katkı sağlayabilir. Tüm bunlar olumlu karşılanabilir. Böyle çarpıcı hareketler ve açıklamalar durumun normalleşmesine sahiden katkı sağlayabilir mi? Göreceğiz" dedi.

Ne olmuştu?

Ermenistan ve Azerbaycan sınırında yaşanan çatışmalar sonrası ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Ermenistan'a bir ziyaret gerçekleştirmiş ve yaşanan çatışmalar konusunda Azerbaycan tarafını suçlamıştı.

Azerbaycan tarafından Ermenistan topraklarına saldırılar düzenlendiğini iddia eden Pelosi, "“Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu, Azerbaycanlılar tarafından başlatıldı ve bunun tanınması gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU